Home » Авторски страници

Становище на ГК “Западни покрайнини” в защита на Горан Благоев

2018.03.16 Няма коментари
Spread the love

Граждански комитет “Западни покрайнини” изпрати на 13 март т.г. становище до председателя на Народното събрание и Съвета за електронни медии. Становището е по повод нападки, отправени към журналиста Горан Благоев. Съдържанието на становището може да се види по-долу.

До председателя на Народното събрание

До СЕМ

До Медиите

Становище

По повод на нападките, отправени към Горан Благоев в предаването „Още от деня“ на 12 март 2018 г.

На 12 март в телевизионното предаване „Още от деня“ по БНТ бе осъществена манипулативно-медийна акция насочена към злепоставяне, опит за личностно унижение и нападки към журналиста Горан Благоев, който в продължение на повече от 25 години със своята култура, журналистическа етика, ясно изразено национално самосъзнание и позиция е извоювал безспорно признание – уважение и доверие сред нашето общество и сред нашите общности извън страната, особено в Западните покрайнини.

Авторитетът и достойнството на Горан Благоев като гражданин и журналист се утвърждава и доказва със спазването на професионална етика и стремеж да изтъква истините, човечността и уважението към хората и към Бога като източник и пример на добродетелност, социална солидарност и мъдрост, които намират изражение в разработваните от него всестранни въпроси на духовността на нашия народ, достойнството му, изграждане на неговото съзнание и разбирания за свобода, съвест и доблест, чрез които нашата нация да търси пътища към своето усъвършенстване, напредък и утвърждаване с чест пред всички останали народи на принципа на справедливостта и равнопоставеността.

Особено ярко Горан Благоев изяви ценностната си философия и гражданската си висота в обществената дискусия, предизвикана от поведението и посланията на Руския патриарх Кирил, чиято личност, за разлика от насажданите медийни внушения и манипулации, има абсолютно еднаква Християнска стойност, каквато е личността на всеки един човек на земята, съобразно фундаменталните истина на учението на Иисус Христос.

За жалост, именно тези хуманни виждания и принципи, които представляват изходната позиция на нашия изтъкнат журналист Горан Благоев, неговото верно чувство за отговорност и национално достойнство, изградено въз основа на естественото право на Българската му принадлежност, бяха предмет на една крайно жалка и позорно сгромолясала се амбиция на журналиста Волен Сидеров (понастоящем депутат в Народното събрание на България), чрез проповядване на опасни за едно демократично и хуманно общество ценности и нагласи, водещи към социална омраза, антагонизъм и особено обезпокоителност – налагане на кастовост формулирайки политически, религиозни и идеологически култове.

Основавайки се на правото и свободата на словото, ние считаме, че всяка личност има възможността да изразява идеи и отношение, които обаче не могат да бъдат насочвани срещу човешкото достойнство, против зачитането на фундаменталните ценности на обществото и насаждащи противохристиянски нагласи на омраза, народностно противопоставяне, расистки разбирания за стойността на отделните категории хора.

Взимайки под внимание конституционните ценности на България, фундаменталните принципи на нашата национална култура основана на Европейските разбирания за хуманизъм, обръщаме внимание на ръководството на Народното събрание и на СЕМ, към този случай, защото допускането на подобен тип публични изяви, освен другото, поставя под въпрос значението и мисията на тези две институции, които са призвани да съблюдават и налагат опазването най-напред гражданските права, да работят за издигането на обществената култура и солидарност и не на последно място, чрез своите институции и представители да бъдат образец и социален пример на едно благородно и отговорно обществено поведение.

София
13.03.2018 г.

Граждански Комитет „Западни Покрайнини”

Председател
Проф. Лозан Митев

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.