Home » Авторски страници, политика

Георг Георгиев гостува на Университета в Синсинати

2018.03.07 Няма коментари
Spread the love

Зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев изнесе на 5 март лекция в градския университет на Синсинати, съобщи пресцентърът на МВнР. Темата на лекцията бе “Приоритетите на България по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.”.

Пред американските студенти Георг Георгиев изтъкна, че за България Председателството е предизвикателство и отговорност, защото в този период предстоят много важни решения, които касаят бъдещето на ЕС като Брекзит. “Нашата държава се приседини към Съюза преди 10 години, а днес вече можем да участваме във формирането на политиките му в ключови сфери като икономика и финанси, миграция, сигурност и енергетика” – подчерта той.

В изложението си зам.-министър Георгиев акцентира на трите основни стълба в програмата на Българското председателство – стабилност, сигурност и солидарност. Той подчерта, че България работи за постигане на консенсус по важни общоевропейски въпроси, по-голяма конкурентноспособност и запазване на кохезионната политика на Съюза. “Един от приоритетите, за който българското правителство влага много енергия, е европейската перспектива и свързаност на Западните Балкани. Всички ние трябва да разберем, че инвестицията в сигурността и просперитета на този регион е инвестиция в цялостния европейски проект. Правим всичко, за да допринесем за европейската сигурност и единност” – каза още Георгиев пред младата аудитория.

Зам.-министър Горгиев разговаря и с представители на българската академична общност, които работят в Университета на Синсинати – се казва още в прессъобщението на МВнР.

На срещите на Георг Георгиев в Синсинати, както може да се види от снимките, са присъствали и българският посланик в САЩ Тихомир Стойчев, както и генералният консул на Р. България в Чикаго Иван Анчев.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.