Home » Авторски страници

Михал Шнобр: ЧЕЗ не бива да продава активи, ако така се легализират мръсни пари

2018.03.08 Няма коментари
Spread the love

Един от най-влиятелните миноритарни акционери в ЧЕЗ, Михал Шнобр, се обяви категорично против продажбата на българското поделение на ЧЕЗ на “Инерком България” – фирмата на Гинка Върбакова. В интервю за вестника на чешкия премиер Андрей Бабиш, “Лидове новини”, излязло на 6 март, Шнобр заяви, че ще иска обяснения от Борда на компанията ЧЕЗ.

Михал Шнобр казва в това интервю, че през януари ръководството на ЧЕЗ е спряло внезапно всякакви преговори за продажба на бизнеса си в България, а после неочаквано се е разбрало за договора за продажба с “Инерком”. И пита защо се е случило така. 

“Ако най-голямата енергийна компания в региона, контролирана 70% от чешката държава, работи в България, нейните ръководни и контролни органи трябва да са сигурни с кого и при какви условия е сключен договорът. Пълна търговска трагедия ще бъде, ако ЧЕЗ бъде поставена в ситуация, която най-малкото би била предизвикана от легализирането на изпирането на пари или незаконни парични потоци” – казва още Шнобр. Според него не само управлението на ЧЕЗ, но и правителството на премиера Андрей Бабиш е допуснало фал. 

ЧЕЗ не бива да се замесва в продажба на активи, чрез която биха се легализирали мръсни пари, особено ако става дума за финансови потоци, свързани с Paradise Papers – смята той.

“Премиерът Бабиш говори за сделката като непрозрачна. Как е възможно? Каква е ролята на Надзорния съвет? Не трябва ли такива неща да се разглеждат на Общото събрание? Отдавна е неприемливо тази ситуация да продължава. България не е първият случай, когато акционерите не са доволни от това как ЧЕЗ се управлява от ръководството. Това е хроничен проблем на ЧЕЗ, който не е решен от дълго време. Страхувам се, че ако нещо не се промени, усложненията, не само в България, само ще растат.” казва акционерът.

“Потвърдено е, че ситуацията около инвестициите на ЧЕЗ е изключително сложна в Югоизточна Европа, в дългосрочен план. Тя започна с неуредици и подозрения в Албания, продължава в България и се опасявам, че инвестицията не се справя добре в Турция. Въпросът е и как ЧЕЗ ще се справи с привидно спокойната ситуация в Румъния. Обстановката в България е още по-сложна, но ръководството на ЧЕЗ няма дългосрочна позиция. Стига се дотам, че някои мениджъри на компании са под натиск от български следователи, а проблемите се разглеждат на най-високо политическо ниво в страната. Настоящият курс на продажбата на активи от страна на ЧЕЗ в България показва, че това не е съвпадение, а постепенен провал, свързан с миналото.”

Чешкият премиер Андрей Бабиш и българският премиер Бойко Борисов. Снимка: Вyznys.lidovky.cz

“Сега сделката ще бъде ли под контрол? На каква цена? Как ЧЕЗ ще продължи да прави бизнес в страна, в която съществуват такива фундаментални проблеми, а министър-председателят обявява, че продажбата на активи на ЧЕЗ, организирани от ЧЕЗ, е атака срещу него.” –  казва още Шнобр. 

“Сделката ще бъде разглеждана от различни органи в България. Българският премиер каза, че тя ще бъде проучена от централната банка и разузнавателните служби. Българското правителство дори иска сега да влезе в търговията.”

Шнобр коментира и арбитража между България и ЧЕЗ. Според него, този арбитраж може да е първопричина за всичко, защото е възможно накрая да се окаже, че обезщетенията по делото са по-големи, отколкото е цената, плащана сега за българския бизнес на ЧЕЗ.

Акционерът отбелязва също, че заради руският произход на финансирането, сделката с продажбата на поделението на ЧЕЗ в България може да подлежи на санкциониране. Той изразява опасения, че имиджът на ЧЕЗ може да пострада.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.