Home » Авторски страници, българи зад граница

Българи в Аржентина създадоха филм за Освобождението на България

2018.03.13 Няма коментари

Българската общност в Аржентина е голяма и разпръсната из различни провинции на обширната й територия. Но има нещо, което свързва и обединява сънародниците ни в тази част на света – това е чувството на принадлежност към тяхната далечна Родина, с богатите й традиции. Интересът към многовековната българска история и култура е значителен. За съжаление, има и сериозни пречки. В Аржентина страната ни е малко позната. Почти нищо не се говори или пише за България. Сънародниците ни в преобладаващата си част са наследници на българи-емигранти от различни поколения. Те идеализират родината на техните предци и пазят в паметта си чутото в детството си за българските традиции и обичаи, но много малко от тях знаят езика ни и са посещавали България. Информацията за нея, която могат да черпят, е оскъдна. И тук е ролята на Гражданска асоциация “Българите в Аржентина” – да осведомява, да запознава и да представя всички аспекти на страната ни. Като разширява кръгозора на съотечествениците ни по отношение на България, да помага да се съхрани българското им самосъзнание.

Атрактивен начин за популяризирането на родната култура е чрез езика на киното. Сред дейностите на Асоциацията в мултимедийната сфера е включено продуцирането и създаването на документални филми, свързани с известни личности и събития от историята на България. Един от тях е киноразказът “Пътят към свободата” – среднометражен филм с автори Ася Иванова и Иван Цанков, с озвучаване и надписи на испански език, разказващ увлекателно и последователно за непрестанната борба на нашия народ за освобождение. Показан е трудния и изстрадан път, довел в крайна сметка до този светъл ден – 3 март 1878 г., след който България става свободна и поема път на европейско развитие.

Досега документалната кинотворба е показвана в Колумбия, Уругвай и Аржентина. Навсякъде предизвиква голям ентусиазъм сред публиката – от една страна, разбираемо вълнение поради темата, а от друга – заради възможността да се опознаят героични епизоди от българската история.

Заради проявения интерес, Асоциацията създаде адаптирана аудио версия на филма, своего рода „радиотеатър“, който излъчи по своето интернет радио „Моята България“ – гласът на българите в Аржентина, в чест на 140-та годишнина от Освобождението.

В плановете на Гражданска асоциация “Българите в Аржентина” влизат бъдещи продукции по близки теми, с което организацията от Буенос Айрес да спомогне за разпространението и утвърждаването на българските духовни ценности в Латинска Америка.

 

Ася Иванова,

председател на ГА „Българите в Аржентина“

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.