Home » Авторски страници

Децата победиха…!!?

2018.03.27 Няма коментари
Spread the love

Преди 36 часа, само ден след големите протести в цяла Америка, а и по света, компанията Remington Outdoor, която произвежда оръжията, причина за най-големите убийства в училища (Санди Хук, Флорида, и пр..) е подала молба за защита от банкрут. Само за послената година, напук на очакванията и тенденциите преди това, продажбите й са спаднали с 30% до около 600 милиона.. А вчера, понеделник, бе ден за масова разпродажба, на акциите на производителите на оръжия. Компанията майка на Smith & Wesson, друг голям производител, също отчита 33% спад от продажби за тримесечието на годишна база. Ако се вгледаме в пазара на подобни оръжия – общата капитализация на най-големите компании е около 3 милиарда, с продажби 9 милиарда годишно, което е нищо на фона на американския пазар. Как успяват да държат в подчинение толкова политици, е изумително За последната година и половина повечето производители са загубили 30-40% от цените на акциите си. Най-големият удар дойде след Лас Вегас и 60-те убити там. Тези, които вървят нагоре, са компании за производство на военни тренажори и електрошокови оръжия за полицията.

Да си мислим, че изцяло без оръжие може – е глупаво. Престъпници винаги ще има – и за такива е логично човек да има право да притежава пистолет за самозащита – а и не всеки район в САЩ е безопасен. Има места, където не бива да се стъпва, ако си невъоръжен. Да имаш пушка, за да ходиш на лов 2-3 пъти в годината – да – желанието за ловуване е, откакто свят светува.

Но автомати, АР-16 или 2000 патрона в мазето у дома, за да се защитаваш…, е мачизъм, съчетан с илюзорна представа за безопасност.

Очевидно разбирайки това, преди 2-3 седмици най-големите търговски вериги в САЩ, начело с Уолмарт, също ограничиха продажбата на оръжия за масово унищожение (защото пистолетът служи за защита, но оръжие, изтрелващо 500 куршума в минута – е за изтребление). Общественото недоволство, детските протести и съдебните искове от родители си казаха думата. Безумието да се продават автомати и оръжия за масови разстрели и военни мисии на граждани е на път да спре, водено от най-големия Началник в свободния свят – Негово Величество – Пазарът. Много банки и големи магазини скъсват договорите си с NRA и пропагандата им за “Повече оръжия за по-безопасен свят” започва да виси нелепо във въздуха. Факт е, че нещата вървят към своя логичен край, водени от две неща – свободата на младите и пазарът.

От години действа и сайт –  Goodbye Gun Stocks, с директен фокус върху случващото се.

Така че наближаващият банкрут на Ремигтнон може да се опише като пряк резултат от дивата им алчност да продават и превъоръжават още и още.. А алчността и самозабравата често имат тези неприятни свойства, да се обръщят срещу носителите си..

Протестът в събота, на който бе представено и моето семейство, е:

“Каква малка стъпка, а какъв гигантски скок за човечеството.” Американското човечество…

Michael Moore е качил тази снимка на стената си във Фейсбук на 24 март, събота, която е от протеста във Вашингтон DC, със следния коментар: “Бих казал поне един милион души по улиците на DC! Историческо! Тази снимка дори не показва пълната ширина на протеста. Благодаря ви, ученици от Паркланд и деца отвсякъде. Казахте ясно на възрастните: “Или се присъединете към нас, или се махнете от пътя. Ние сме тук и ние идваме.”

 

Андрей Ненов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.