Home » Авторски страници

Патриотична идея на българин от Чикаго се превръща в реалност

2018.03.28 Няма коментари
Spread the love

В края на миналата година, на срещата във Велико Търново по награждаване на победителите в международния литературен конкурс “Изящното перо” на Салона за българска култура и духовност – Чикаго, търновецът Николай Стефанов, вицепрезидент на Салона, сподели своето и на колегите си от тази българска неправителствена организация в САЩ намерение да работят за превръщането на старопрестолния град в официална историческа, културна и духовна столица на България.

Чрез медиите това изявление естествено стана достояние на ръководството на града, на институциите и получи широк отзвук сред обществеността и населението.

И ето че на 22 март тази година, по време на тържественото отбелязване на празника на Велико Търново, сюжетът имаше чудесно продължение – кметът Д. Панов призова за официалното сдобиване на града със статут на историческа и духовна столица на България.

Участващата в празника Цвета Караянчева, председател на Народното събрание, заяви, че ще внесе предложение за законодателни промени и ще направи всичко възможно ВеликоТърново да бъде обявен официално за културна и духовна столица на България, с всички полагащи се привилегии за градове с такова символично значение в историята ни. Тя се обърна към празничното множество, събрало се с песни в снежния мразовит ден, с думите:

“Радвам се да съм сред вас, жителите на старата ни столица Търновград, която летописците са сравнявали с Рим и Константинопол, и която се е утвърдила не само като непристъпен военен и административен център на Втората българска държава, но и като средище на стопански и духовен разцвет. Във вашите вени тупти пулсът на гордите асеневци, които превърнаха България в лидер в Средновековна Европа с излаз на три морета.”

Така патриотичната идея на великотърновеца Николай Стефанов от Чикаго е на път да се превърне славно в реалност.

 

Денчо Владимиров

Снимки: в. “24 часа”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.