Home » Авторски страници, българи зад граница

Изложба в София на бесарабската българка Донка Минковская

2018.02.22 Няма коментари

ИЗЛОЖБА

на бесарабската българка,

художничката ДОНКА МИНКОВСКАЯ

«БЕСАРАБИЯ – СЪКРОВИЩА ОТ БАБИНИТЕ РАКЛИ»

Откриване – 27 февруари, от 18.00 ч.

Организатори: Център на бесарабските българи в България
Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей — БАН

Място: Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей — БАН,
ул. “Московска” 6А, ет. 1

Имаме удоволствие да Ви поканим на откриването на изложба «Бесарабия — съкровища от бабините ракли» на бесарабската българка, художничката Донка Минковская от с. Чийшия, Украйна.

Изложбата е по случай на 140 години от Освобождението на България от османско иго и ще бъде открита на 27 февруари, вторник от 18.00 ч. в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей — БАН, ул. Московска 6А, I ет.

Донка Минковская е уникален по рода си художник. Тя създава декоративни картини в техника колаж. Повечето й творби са изработени стари домашно тъкани платове, лозови пръчки, вълна и други материали, които лесно се намират в бесарабските български къщи.

Още на 12-годишна възраст Донка разбира, че има по-специално отношение към рисуването. Обаче поради здравословни причини тя не обръща голямо внимание на своите възможности да твори. Лекуването отнема дълги години, дори и училището остава на втори план. Безкрайната и упоритата борба й помага да преодолее всички трудности. След завършването на училището, както и на всички абитуриенти, на Донка й предстои да направи избор, който ще определи по-нататъшното й професионално развитие. Донка решава да кандидатства и е приета в Одеското художествено училище «Греков», в дизайнерски факултет.

Преподавателите я предупреждават, че ще й бъде много трудно и не са сигурни дали момичето ще може да издържи 5 години следване. Но упоритата чийшийка успява да изкара всички изпити и да стигне до дипломиране.

Днес Донка живее в родното си село с баща си Илия Минковский. Тя продължава да развива таланта си и не спира да мечтае.

Една от мечтите й — да се организира изложба в България — вече е на път да се сбъдне. Другата е — да има собствено ателие – и също не е невъзможна.

Картините на Донка Минковская ще бъдат изложени до 4 март.

Не пропускайте уникалната възможност да видите творбите на смелата и талантлива бесарабска българка. А защо не и да се сдобиете с една от тях.

Заповядайте!

 

Български младежки клуб “Актив” – Украйна

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.