Home » Авторски страници, политика

България и Саудитска Арабия – стратегически партньори

2018.02.22 Няма коментари

„България отдава ключово значение на развитието на отношенията си с Кралство Саудитска Арабия. Между нашите две страни съществува сериозен потенциал за сътрудничество в различни сектори със стратегическа важност. Вие сте наш ценен партньор както по линия на многостранната дипломация, така и в областта на икономиката, инвестициите, сигурността, борбата с тероризма и радикализацията“. Това заяви българският външен министър Екатерина Захариева пред своя саудитски колега Адел Ал-Джубейр, който беше на посещение в София – съобщи пресцентърът на МВнР.

На съвместна пресконференция след срещата си на 21 януари двамата външни министри очертаха сферите за развитие на сътрудничеството между България и Кралството.

„Това е първата визита на саудитски външен министър и е прекрасна възможност да обсъдим как да задълбочим нашите двустранни отношения, но и да работим заедно за справянето с глобалните предизвикателства“ – каза Адел Ал-Джубейр.

„Имаме много теми на разговор, които засегнахме днес. Тепърва предстоят и други важни визити“ – отбеляза министър Захариева. Тя допълни, че българското правителство очаква скоро и посещение на най-високо ниво, на престолонаследника принц Мохамед Бин Салман, по покана на премиера Борисов.

Имаме ясен план за действие, който съвсем скоро ще доведе и до конкретна реализация на програми и проекти, които ще бъдат видими за гражданите и на двете страни, подчерта още Екатерина Захариева. „Сферите, които набелязахме днес за сътрудничество в икономиката са строителство на инфраструктура, IT сектора и високите технологии, земеделието, енергетиката, обмяна на опит по отношение на роботиката. Не е случайно, че роботът “София” е първият робот с гражданство и получи именно саудитско гражданство“ – добави Зарахиева.

В рамките на срещата си Захариева и Адел Ал-Джубейр обсъдиха още условията, които България предоставя за чуждестранни инвестиции. Според Екатерина Захариева, в рамките на саудитската стратегия за развитие „Визия 2030”, предложена от саудитския престолонаследник принц Мохамед Бин Салман, могат да се включат като изпълнители различни български компании, които да допринесат за реализацията й.

Акценти в разговора на двамата министри бяха и политиката на ЕС по отношение на Южното съседство, както и сигурността и стабилността в региона на Персийския залив. „България държи на традиционно добрите си връзки с всички държави от Съвета за сътрудничество в Залива и би подкрепила всяко едно конструктивно усилие за преодоляване на проявилите се през последните месеци разногласия между някои от неговите членове“ – подчерта Захариева по време на срещата.

„Обсъдихме сътрудничеството в борбата с тероризма и откриването и изкореняването на причините за екстремизма и радикализацията“ – каза българският външен министър по време на пресконференцията.Тя подчерта, че България и Саудитска Арабия са част от глобалната коалиция в борбата с ИДИЛ – се казва още в прессъобщението на МВнР.

В прессъобщението не се споменава дали двамата външни министри са засегнали на срещата си и такива теми като например правата на човека и в частност правата на жените в Саудистка Арабия, но може да се предположи, че подобни теми не са били в дневния ред на срещата, както и на отношенията между Р. България и Саудитското кралство.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.