Home » Авторски страници

Българското ЕС Председателство отказа регистрация за отразяване на събитие. Жалба до институциите

2018.02.13 Няма коментари

Българското председателство на Съвета на Европейския съюз отказа регистрация за отразяване на събитие в София, в Националния дворец на културата, на Ивайло Зартов, който е част от екипа на нашата медия. Той е член и на журналистическо дружество към СБЖ. Заявлението за регистрация е подадено своевременно, а съобщението за отхвърлена регистрация е без никакви обяснения и мотиви.

Във връзка с необяснимо отхвърлената регистрация, както и с това, че лични данни на Ивайло Зартов са били изпратени до контролно-пропусквателните пунктове за влизане в НДК, днес той изпрати до жалба до министъра за Българското председателство на ЕС, Националния омбудсман и други български и европейски институции.

В жалбата се казва:

“Във връзка с Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и провежданите срещи и мероприятия в Националния дворец на културата в София, официално поисках акредитация за неформалната среща на министрите по туризма, насрочена за 13.02.2018 г. Имах доброто желание да отразя събитието за аудиторията на „Български информационен портал EuroChicago”. Имах и намерение да участвам и в следващи мероприятия, чиито теми биха били интересни за читателите на медията.
По необясними за мен причини, обаче, акредитацията ми бе отказана официално чрез електронно писмо, съдържащо едно изречение: „Your registration has rejected“ (без никакви обяснения или мотиви за отказ). Смятам това за вопиющо погазване на човешките права и задълженията ми като журналист. Защо ми бе отказана акредитация?
Нещо повече, от сигурен източник научих, че мои снимки с лична информация за мен са разпратени до всички контролно-пропусквателни пунктове на НДК!?!”

Следва целият текст.

До Омбудсмана на Република България
г-жа Мая Манолова

До Министъра за Българското председателство на ЕС
г-жа Лиляна Павлова

До Министъра на вътрешните работи
г-н Валентин Радев

До Европейския парламент

До Съвета на Европейския съюз

До Европейската комисия

До медии

 

Ж А Л Б А

от Ивайло Зартов, журналист в „Български информационен портал EuroChicago”,
член на 35-то дружество на СБЖ, тел. … e-mail: …

 

Уважаеми дами и господа,

Във връзка с Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и провежданите срещи и мероприятия в Националния дворец на културата в София, официално поисках акредитация за неформалната среща на министрите по туризма, насрочена за 13.02.2018 г. Имах доброто желание да отразя събитието за аудиторията на „Български информационен портал EuroChicago”. Имах и намерение да участвам и в следващи мероприятия, чиито теми биха били интересни за читателите на медията.

По необясними за мен причини, обаче, акредитацията ми бе отказана официално чрез електронно писмо, съдържащо едно изречение: „Your registration has rejected“ (без никакви обяснения или мотиви за отказ). Смятам това за вопиющо погазване на човешките права и задълженията ми като журналист. Защо ми бе отказана акредитация?

Нещо повече, от сигурен източник научих, че мои снимки с лична информация за мен са разпратени до всички контролно-пропусквателни пунктове на НДК!?! Това е повече от скандално! Вярно е, че съм бивш затворник, бил съм в затвора, бил съм осъждан по поръчково обвинение, чрез натиск на руски дипломати върху български главен прокурор, вярно е, че съм осъждан. Но какво от това? Къде, в кой закон, европейски или български пише, че нямам право да работя като журналист?!?

На какво законово основание ми е отказана акредитация и на какво законово основание са разпратени мои лични данни и снимки до всички контролно-пропусквателни пунктове на НДК, с информация за моето осъждане, колко години съм изтърпял, кога съм освободен и пр.?

Искам да бъдат направени проверки и виновните за погазването на правата ми да бъдат наказани, да узная имената им, за да мога да ги публикувам и по най-бързия възможен начин да получа акредитация и възможност за достъп до НДК, за да участвам в отразяването на мероприятията и срещите, свързани с Българското председателство на Съвета на ЕС.

Единствената възможна причина, която виждам за извършеното спрямо мен беззаконие и самоуправство е, че пиша критични материали срещу корупцията по високите етажи на властта, срещу срастването на мафия и власт.

Прилагам:

1. Копие на журналистическа карта на „Български информационен портал EuroChicago”;
2. Отказ за акредитация.

 

13.02.2018 г.                           С уважение:

.                                                                        /подпис/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.