Home » Авторски страници

15 стажант-аташета започнаха работа в МВнР

2018.01.06 Няма коментари
Spread the love

Със старта на Българското председателство на Съвета на ЕС започна и професионалният път в сферата на дипломацията за 15 стажант-аташета, които вече са назначени в Министерството на външните работи – съобщи пресцентърът на МВнР.

Те са преминали успешно всички етапи на обявения през октомври миналата година общ конкурс за назначаване на 15 държавни служители на длъжност „стажант-аташе”.

„Основният ми стимул за работата в министерството е възможността да работя с млади и добре подготвени специалисти в сферата на международните отношения” – казва Илия Начев, който е един от отличниците.

В рамките на следващите шест месеца кандидат-дипломатите ще бъдат активно ангажирани с работа по събитията от програмата на Българското председателство, за които Министерството на външните работи е отговорно. Така стажант-аташетата ще имат възможността да придобият ценни познания и опит в областта на външната политика в един исторически за страната момент.

„Много е интересно да се работи за българската дипломация в период, в който България е под светлината на прожекторите като страната-членка на ЕС, която поема Председателството” – споделя стажант-аташето Николай Николов.

За неговата колежка Яна Атанасова е много ценна възможността да общува с различни хора, различни култури и да бъде част от формулирането на външнополитическите приоритети на България.

За да стигнат дотук, всички те са преминали успешно през трите етапа на конкурса за млади дипломати – подбор по документи, писмен изпит и устно събеседване с комисия.

15-те стажант-аташета са разпределени в дирекциите „Държавен протокол”, „Международно право и право на ЕС”, „Политики и институции на ЕС”, „ООН и сътрудничество за развитие”, „Права на човека”, „Политика за сигурност”, „Обща външна политика и политика на сигурност на ЕС”, „Югоизточна Европа”, „Близък Изток и Африка”, „Източна Европа и Централна Азия” и „Двустранно европейско сътрудничество”.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.