Home » Авторски страници, българи зад граница

Честване на Христо Ботев в Одеса

2018.01.06 Няма коментари
Spread the love

Одеса, Украйна: На 6 януари 2018 г., по инициатива на Всеукраинската обществена организация “Конгрес на българите в Украйна”, ще се проведе церемония на полагане на цветя пред паметника на Христо Ботев, по повод 170-та годишнина от рождението му. Пред паметника на гениалния поет и непоколебимия борец за свободата на България в Прохоровския сквер ще се съберат представителите на Конгреса на българите в Украйна, Българския културно-просветен център “Аз Буки Веди”, Одеския български драматичен театър, Българския младежки клуб “Актив” и други сънародници.

Ръководството на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“:

“Тази година се навършват 170 години от рождението на Христо Ботев, който е тясно свързан с българите тук. За нас той е една от най-ярките личности както от българската история, така и литература. За неговото дело ние отделяме специално внимание по време на учебните часове в “Аз Буки Веди”. Националните герои трябва да се почитат, техните имена трябва да се пазят в народната памет на българите и всеки опит да бъде променена историята трябва да се пресича — както от държавата, така и от обществото.”

Паметникът на Христо Ботев в Одеса

В знак на признателност за голямата роля в Освобождението на България, на 13 ноември 2009 г., по инициатива на Всеукраинската обществена организация “Конгрес на българите в Украйна”, бе открит паметник на Христо Ботев.

 

Конгрес на българите в Украйна

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.