Home » Авторски страници, политика

Конференция в Торонто за глобалната сигурност и ролята на ЕС

2018.01.22 Няма коментари
Spread the love

EU Talks Series – Global Security Tested – EU’s role and ambitions /
Тестване на глобалната сигурност – ролята и амбициите на ЕС

Конференция под егидата на генералните консули
на страните-членки на ЕС в Торонто,
подготвена с основната роля на Българското генерално консулство

Под егидата на генералните консули на държавите-членки на Европейския съюз в Торонто, на 18 януари 2018 г., в основания през 1943 г. Колеж на канадските въоръжени сили – Canadian Forces Staff College (CFC), се проведе конференция под наслов Global Security Tested – EU’s role and ambitions. Събитието, в подготовката на което основна роля бе отредена на Генералното консулство на Р. България в Торонто, бе посветено на актуалното състояние на глобалната среда на сигурност и проекцията на отделни политики, явления и закономерности върху състоянието на ЕС и трансатлантическите отношения в перспектива.

Форумът, участие в който взеха дипломати, представители на въоръжените сили и академичните среди, студенти, експерти и др., бе открит от Мелинда Мансур, директор на Центъра за изследване на националната сигурност, и Петър Крайчев, генерален консул на Р. България в Торонто. В приветственото си слово българският дипломат благодари на домакините от CFC, генералните консули от ДЧ на ЕС в Торонто и всички ангажирани в подготовката и провеждането на събитието лица и институции. Коментира, че сигурността и стабилността са сред основните приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС. Подчерта, че „Съединението прави силата“ е не само девиз на председателството, но и ключова предпоставка за ефективен подход в общите усилия за преодоляване на предизвикателства пред сигурността както в европейски и трансатлантически, така и в глобален план. В заключение Петър Крайчев подчерта, че взаимността и обединителната символика на споделените ценности са толкова важни, колкото и практическото единство и солидарността за справяне с реални проблеми в общия дневен ред.

В духа на последователните усилия за утвърждаване на дискусионния формат EU Talks – инициатива на генералните консулства от ЕС в Торонто – задграничните представителства на Германия и Унгария осигуриха панелисти с експертиза в отделни сфери на сигурността, в това число Мартон Угрожди, зам.-директор на унгарския Институт за външна политика и търговия, който представи европейската сигурност през погледа на Вишеградската четворка; Анегрет Бендик от германския Институт за международни отношения и сигурност, чието представяне бе с акцент върху европейската сигурност и политиката на САЩ; Райнхард Крум от фондация “Фридрих Еберт”, който говори за европейската сигурност и Русия.

Специален гост-лектор на събитието бе посланикът на ЕС в Канада Петерис Устубс, който направи цялостен преглед на дневния ред на ЕС в областта на сигурността и отбраната. Министерството на междуправителствените въпроси на провинция Онтарио също участва в събитието и бе представлявано от старшия политически съветник за Европа Рамнийк Греуал.

Форумът бе последван от прием в Armour Heights Officers’ Mess, който се превърна в своеобразна платформа за дискусия на приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС и календара от събития на ГК – Торонто в този смисъл. Генералният консул Петър Крайчев представи плановете на задграничното представителство за провеждане – в сътрудничество с дипломатическите представителства на ЕС в Торонто и структури на българската общност – на търговско-икономически форум, посветен на България (под наслов „Why Bulgaria?”, по идея на зам.-министъра на външните работи Георг Георгиев и в сътрудничество с Канадско-българската бизнес мрежа); концерт на Теодосий Спасов Квинтет (Български фестивал на изкуствата с директор Елица Йорданова); тържествено отбелязване на Деня на Европа в Законодателното събрание на провинция Онтарио и конференция, посветена на бъдещето на ЕС, какъвто е и един от четирите водещи приоритета на Българското председателство през първата половина на 2018 г.

 

Текст и снимки:

Генерално консулство на Р. България в Торонто

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.