Home » Авторски страници

Еврофондове = истинско правосъдие

2018.01.25 Няма коментари
Spread the love

На Брюксел вече му писна! От кого – от България!

Коментар на Григор Лилов

В бъдеще една държава ще ползва еврофондове, само ако има истинско правосъдие.

Това е основна идея в подготвяния нов 7-годишен бюджет на ЕС. Това съобщи Вера Юрова, комисар по правосъдието пред световните агенции. (Както вече отбелязах в коментар по повод визитата на Меркел – европейското търпение към зулумите се изчерпа. Умишлено използвам турцизъм.)

“Един от начините е да се настоява за това, че независимото правосъдие е необходимо за ефективен контрол над използването на еврофондовете. Бих искала да предложа едно подобно обвързване между двете.” – заяви еврокомисарката.

Според медиите по света, идеята се е родила от казуса с Полша. Според мен, обаче, води корените си от казуса с България.

– Полша няма тежки проблеми с краденото на европейски пари и безнаказаност за това. Ние обаче имаме.

– Варшава няма проблем с пробиването на митническата си система, покрай това и на европейската, и безнаказаност за това. Обаче ние имаме. (Гърция и Кипър също имат подобен проблем.)

– Полша няма проблем с потулване на жестоко масово поръчково убийство (като Нови Искър) от следствието и прокуратурата. Но България има.

И т.н., и т.н.

Най-сетне за Полша не е голям проблем да се вмести при необходимост в подготвяния тест за независимост на местните органи на Темида! Но за България това се оказа и ще се окаже невъзможна задача.

Както вече отбелязах, европейското търпение към зулумите се изчерпа. Изчерпа се и търпението на големите държави в Евросъюза, които основно пълнят бюджета му.

Засега има пълен консенсус в Еврокомисията, че по някакъв начин новият бюджет трябва да се обвърже с нормалната и обективна работа на правосъдните органи.

Проблемът за българите е, че този бюджет влиза в действие от 2021 г. Т.е. има поне цели три години време и над четири, когато механизмът задейства, за да приветстваме поредния български “освободител”.

Срам и позор за нас!

И извън морала – опасявам се, че знаейки тези срокове, други играчи на европейската и световна сцена могат да се опитат да взривят и нацепят България. Докато чакаме Освободителя!

———————–

Б.а.: Скандалът с България зад кулисите е огромен. По моя информация, натискът за истинско рефомиране в родната Темида е ултимативен. Той включва и кадрови промени на най-висшите ръководни равнища, включително прокуратурата и следствието. Веднага след европредседателството, до края на есента елитът или ще намери нова работа на редица сегашни шефове в системата на Темида, или те “уморени от дейност” ще си подадат оставките.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.