Home » Авторски страници, българи зад граница

Тържество в чест на Вапцаров в Българското училище в Грац

2017.12.10 Няма коментари
Spread the love

На 2 декември 2017 г. в българското училище „Никола Вапцаров“ в Грац, Австрия, се проведе празнично тържество, посветено на поета Никола Йонков Вапцаров.

Преподавателите и техните възпитаници бяха подготвили рецитал, посветен на пиринския свободолюбец. Учениците излизаха уверено на сцената и разказваха за семейството на младия българин, за неговата вяра, за неговите мечти и борби, за любовта му към родината, към литературата, за привързаността му към Яворов и към героите на своето време.

Очарователните деца пресъздадоха топлата категоричност на поета, отразена в стиховете му „Аз зная свойто място и напразно няма да се дам…“ и още „В живота знаем бури има, но нищо няма да ни спре…“ Вълнуващият рецитал на най-известното Вапцарово стихотворение „Вяра“ и най-интимния му и прочувствен стих „Прощално“ накара гостите не само силно да аплодират, но и скришом да изтриват сълзите си.

С много патос и емоция младите актьори пресъздадоха последната среща на Вапцаров с майка му, часове преди поетът да поеме по пътя на безсмъртието. Мъдрите слова на Никола: „Не тъгувай, мамо, та нали и житото, за да даде плод, първо трябва да бъде заровено…“ накараха всички нас да се замислим.

Заедно с рецитаторите съпреживяхме трагизма на разстрела на Вапцаров и величието на този неповторим творец, който дори в последните си жизнени мигове пише за любовта към своя народ: „Но в бурята ще бъдем пак със тебе, народе мой, защото те обичахме“.

Преди 75 години, с Ботевата песен на уста „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“, Никола Йонков Вапцаров е бил разстрелян в Софийското гарнизонно стрелбище. И както самият поет е написал „…да умреш, когато земята се отърсва от своята плесен… Да. Това е песен. Това е песен.“ И именно с песен продължи нашето незабравимо тържество.

В залата зазвучаха великолепните пирински шедьоври – „Катерино моме“, „Мога ли без тебе, Пирин“, „Пиринска младост“ и „Македонско девойче“. По-късно гостите усетиха мощния позитивен заряд на танца „Огън“, с който децата пресъздадоха магията на българското хоро.

На свой ред трогателното изпълнение на песента „Родината“ накара и млади и стари да припяват „Родината, скъпо, скъпо струва тя“.

Когато на сцената се появиха най-малките танцьори, някои дори току-що проходили, но вече познаващи стъпките на българските народни танци, всички ние останахме без думи. Садките бонбончета изиграха ръченица и хорце и заслужено обраха овациите на публика.

Прекрасен завършек на тържеството бе народният танц на майките, които с усмивка на лице и много настроение изиграха хорото „Стамена“.

Това беше нашият празник, посветен на Никола Йонков Вапцаров.

Така пазим и тачим българщината в Грац!

Десислава Опел,

БУ “Никола Й. Вапцаров“ – Грац

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.