Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Първа среща на Обществен съвет за българите в чужбина към вицепрезидента

2017.12.20 Един коментар
Spread the love

В сайта на Президентството е качена информация за проведена първа среща на Обществен съвет за българите в чужбина към вицепрезидента Илияна Йотова. Ако се съди по снимката, приложена към публикацията, в този Обществен съвет участват зам.-председателят на ДАБЧ Димитър Владимиров, историците проф. Искра Баева и проф. Пламен Петков, доц. Ана Кочева от Института за български език, политологът Харалан Александров, журналистката Райна Манджукова, актьорът Руслан Мъйнов и други лица, не всички от които можем да разпознаем точно кои са – имената на членовете на съвета не са посочени в публикацията. Проф. Пламен Павлов и водещата на “Облаче ле бяло” Райна Манджукова са бивши председатели на ДАБЧ. Руслан Мъйнов, както и г-жа Манджукова, са бесарабски българи.

Общественият съвет към вицепрезидента. Снимка: Рresident.bg

В информацията за проведената първа среща се казва:

“Първата си среща проведе Общественият съвет за българите в чужбина към вицепрезидента Илияна Йотова. „Целта ни е да работим и да правим политика с нашите сънародници за България“, отбеляза вицепрезидентът. В Съвета участват представители на изпълнителната власт, водещи учени, политолози, университетски преподаватели, журналисти и общественици.

Разисквана бе голяма група проблеми пред сънародниците ни – от представителството на нашите общности зад граница, изучаването на български език и българските учебни програми, до проблемите с българското гражданство. Амбицията е с общите усилия на институциите да бъде създаден регистър на българските организации в чужбина.

Един от изводите на Обществения съвет е спешната необходимост от промяна в законодателството, отнасящо се до българите зад граница. Споделена бе тревогата от закриването на лекторати по български език във водещи европейски университети, за които се оказва, че дори няма задължителна нормативна база.

На срещата бе обсъден и въпросът за реализацията на студентите, които завършват висши учебни заведения със средства, отпуснати от държавата ни. „Ние не знаем къде са тези млади хора, по никакъв начин нямаме отношение към тях, а те са капацитет, който държавата може да използва“, изтъкна Илияна Йотова.

Общественият съвет ще заседава в пълния си състав веднъж месечно и ще поставя публично въпроси, касаещи българските общности. Ще продължи работа по стратегията от 2014 г., която няма развитие от приемането си досега.”

Що се отнася до стратегията, за която се споменава в последния абзац – става дума за Националната стратегия за българските граждани и историческите български общности по света, приета от Министерски съвет през юли 2014 г. Основното в тази стратегия, за която в нашето издание има публикувани много материали (вж. напр. тук, тук, тук) бе изборното институционално представителство на българите в чужбина – и на местно, и на национално ниво. За съжаление обаче и до ден-днешен такова изборно представителство няма създадено.

.

One Comment »

  • това е хитър капан said:

    Всички тези са комунисти. Не могат да се примирят, че не могат да контролират живота на българите в чужбина.Целта е да го постигнат и се подготвят “мерки за непослушни” – спиране на здравни права,отнемане пенсии на пенсионирани в България, а в последствие – приемане на закон,който да забранява на граждани извън ЕС да притежават имущество в България.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.