Home » Авторски страници, българи зад граница

Правителството прие Националната стратегия за българите в чужбина

2014.07.23 Няма коментари
Spread the love

bg-znameНа днешно заседание на българското правителство е била приета Националната стратегия за българите и български общности в чужбина. За това ни информира г-жа Мария Цанкова от Комисия по българско гражданство и българи в чужбина към Президентството.

“В последните две години и половина изработването на стратегията, с водещото участие на българските общности зад граница, бе кауза и приоритет за вицепрезидента Маргарита Попова и за нас от нейния екип. Благодаря на всички, които работиха за това стратегията да се превърне в модерен, смислен и перспективен национален документ!” пише в съобщението си г-жа Цанкова.

Стратегията цели създаването на политическа рамка за изграждане на комплексна, дългосрочна и интегрирана държавна политика за българските граждани и историческите български общности в чужбина. Тя се основава на категоричната позиция, че българските граждани – постоянно или временно пребиваващи зад граница, както и българите от историческите български общности в чужбина, са неделима част от българския народ.
Стратегически цели са ориентирани към: приобщаване и включване на българските граждани – временно или постоянно пребиваващи зад граница към държавния и обществено-политическия живот в България; съхраняване на българското етнокултурно пространство зад граница; подобряване на миграционния баланс на страната; разпространение на положителния образ на България по света; изграждане и поддържане на българско лоби в чужбина.
Очакваните резултати са: чрез механизмите и заложените политики в стратегията се очаква подобряване на координацията и взаимодействието на всички компетентни структури; постигане на ефективно сътрудничество между държавните институции, неправителствените организации и академичните институти; подобряване на публично-правната връзка между българската държава и българските граждани и българските общности в чужбина чрез усъвършенстване на нормативната база; съхраняване на националната принадлежност на българите и българските общности в чужбина; укрепване на административния капацитет на ангажираните по практическото осъществяване на Националната стратегия, чрез обучение и преквалификация на представители на държавната администрация и местната власт; информационно, статистическо и аналитично обслужване на държавната политика зa българите и българските общности в чужбина; подобряване на миграционния баланс на страната.
Националната стратегия се реализира чрез изпълнението на програми и планове, които съдържат конкретни мерки, цели, дейности, източници на финансиране и очаквани резултати.
Приемането на тази Стратегия бе като че ли под въпрос, предвид нестабилната вътрешнополитическа обстановка в страната в последните месеци.

Надяваме се, че въпреки всички вътрешнополитически проблеми, заложените в тази Стратегия идеи и задачи няма да останат само на хартия, и държавните институции, работещите в бъдещите правителство и парламент политици, ще успеят най-накрая да покажат, че българската държава е дорасла, въпреки всичко, до това да има по-адекватна и смислена политика към диаспората.

.

Еврочикаго

————————————————————–

Бел.ред.: Последният работен вариант на Стратегията за българите и българските общности зад граница, преди неговото внасяне в институциите, може да се види тук.  Той беше готов в края на м. март, а правителството е приело Стратегията днес, на 23 юли.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.