Home » Авторски страници

България помагала на “Ислямска държава”. 1/3 от иззетите оръжия от ИД са произведени в ЕС

2017.12.31 Няма коментари
Spread the love

Страната ни се оказа голям доставчик, макар и непряк, на оръжия и муниции за “Ислямска държава”. Над половината от количествата доставени пушкала са от Китай и Русия

Коментар на Григор Лилов

Над една трета от иззетите от „Ислямска държава” оръжия са произведени в страни от ЕС. Това посочи доклад на британската изследователска организация Conflict Armament Research, който има мандат от ЕС за проследяване на произхода на оръжията в конфликтни зони.

Основната част от тази една трета са дело на Румъния, България и Унгария. Любопитното е, че след тези първенци непосредствено следва Германия, макар и със скромен дял.

Над половината от оръжията са китайски и руски.

Китай и Русия са и основните доставчици на боеприпаси – над половината. Румъния и България са следващите по ред в класацията, макар и с много по-нисък дял, но с много гърди предимство пред други държави.

Според анализите, около 20% от всички иззети от “Ислямска държава” боеприпаси в Ирак и Сирия са от страни в ЕС. Първенец е Румъния, след нея е България. Най-голям снабдител са Русия и Китай (по 25%).

*

Нашата страна се отличава и по друг, много, много съществен и скандален показател!

Над половината от новото по-съвременно оръжие и боеприпаси на ИД (производство след 2000 г.) е с роден произход, както сочи проследяването на производството и логистиката на заловената трофейна военна продукция.

*

В доклада си специалистите изрично посочват, че са съществували организирани маршрути за доставки, което обяснява бързината, с която пратките са достигали до “Ислямска държава”.

Всъщност това не е кой знае каква новина.

От години наред анализирам оръжейните ни доставки за онзи регион и ИД. Разликата сега спрямо тогава е, че навремето бях самотен глас в пустиня, а сега и колегите-журналисти, и целият свят се е втурнал да търси мръсните следи.

Напомням, че още преди пет години, през 2012 г. в книгата си „Дуел”, поставих проблема за черната търговия с родно оръжие. Припомням и факта, че бях засъден от представители на Българо-саудитския съвет.

И, че беше изтрит без обяснения от никого и със свиване на раменете мой пост във Фейсбук, с анализ и със снимки от 27 октомври 2014 г. на поредния Боинг-747 на „Сауди карго”, кацнал през нощта на родното софийско летище и сандъците с оръжие, които чакаха натоварване.

Целият коментар може да бъде прочетен ТУК.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.