Home » Авторски страници, политика

България – послушната “бананова република” на ЕС

2017.12.30 Няма коментари
Spread the love

Корумпирана, но не създава проблеми за ЕС” – под това заглавие германският в.”Ди Цайт” представи в четвъртък България като председател на Съвета на ЕС от 1 януари. За пръв път тази най-бедна страна в ЕС поема тази позиция, пише изданието и допълва, че българите може да са запълнили дупките по пътя между летището в София и НДК, да са напълнили града с 3000 камери и каруците да изчезнат от улиците на столицата, но не са поставили под контрол корупцията.” – из информация на “Дневник”

В няколко европейски държави, в навечерието на нашето европредседателство, бяха публикувани статии за България като корумпирана страна. Няма изненада, ние това го чувстваме на гърба си. Германският “Ди Цайт” също се включи в тази поредица, но има и една важна особеност: допълнено е, че сме безопасни за ЕС.

Ако някой е следил внимателно пресата в Германия, няма как да не е забелязал, че там много често съвсем директно се поставя знак за равенство между ЕС и Германия, т.е. Берлин е факторът, който (трябва да) определя основните политики на ЕС. В същото време информации за корупцията в България се публикуват отдавна в германските медии, но се отчита, че Борисов послушно изпълнява нареденото от Меркел. Затова е и подкрепян. А тъй като сме безопасни за германската политика, сме безопасни и за ЕС. Тук грешките на Меркел очевидно не се взимат предвид. Няма значение, че тя докара Германия до там, че да не може да сформира ново правителство!

Тъжна констатация! ЕС, т.е. Германия, си има вече своята послушна бананова република. Ние дори сме по-зле, защото нямаме банани. Управляват ни корумпирани, но ги търпят, защото притежават важното качество да са послушни!

Все се надявам в България най-накрая да се появи една евроцентристка формация, която да работи не за германските или френските, а за европейските консенсусни интереси. Защото само единна, Европа може да се превърне в реален фактор в международната политика и да гарантира дълготрайно сигурност и благоденствие на своите граждани.

 

Спас Ташев

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.