Home » Авторски страници

Биволъ: Защо властта мълчи за 6 млрд. лева в биткойни?

2017.12.08 Няма коментари
Spread the love

Преди няколко дни съобщихме за отказа на МВР и Прокуратурата да съобщят как се разпореждат с конфискувани от правоохранителните органи биткойни, чиято стойност по днешния курс е близо 6 000 000 000 лева (шест милиарда лева).

213 519 биткойна са били конфискувани през месец май 2017 г. в рамките на операция ПРАТКА/ВИРУС срещу митнически измамници. Съобщението за операцията и изземането на тази сума беше разпространено от международната правоприлагаща служба SELEC на 29 май 2017 г. Според организацията, по тогавашния курс те са стрували 500 милиона долара.

Биволъ продължава да разследва този уникален в историята случай, който представлява най-мащабната до момента конфискация на криптовалута.

Припомняме, че най-голямото потвърдено изземане на криптовалута до момента е за 144 336 биткойна, след като ФБР разби криминалния сайт “Пътя на коприната”.

След като иззе компютрите на собственика на “Пътя на коприната”, ФБР прехвърли всички намерени в тях биткойни на специален портфейл, собственост на американската държава, който беше оповестен публично.

След приключването на разследването, биткойните бяха продадени на търг и донесоха на американската държава 48 милиона долара.

Защо МВР не действа като ФБР?

Вместо да вземе пример от този прозрачен и ефикасен начин да бъдат съхранени и употребени “на ползу роду” конфискуваните биткойни, МВР мълчи.

Съществува обаче реална опасност биткойните да бъдат присвоени, ако останат “на тъмно”.

Предотвратяването на потенциална злоупотреба е възможно, както се вижда от практиката на ФБР. Достатъчно е всички иззети биткойни да бъдат прехвърлени в специален публичен портфейл, собственост на българската държава.

Оповестяването на публичния портфейл ще го изключи от системата за транзакции, тъй като той съдържа средства придобити от престъпна дейност, върху които българската държава публично е заявила собственост.

Впоследствие този ресурс може да бъде използван като инвестиционен инструмент, продаден на търг или по друг начин, но това ще се случи прозрачно и ще може да се проследи дали разпореждането с него е в интерес на данъкоплатците.

 

Биволъ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.