Home » Авторски страници, политика

Захариева и Димитров на съвместното българо-македонско заседание в Струмица

2017.11.23 Няма коментари
Spread the love

Първите дипломати на Р. България и Р. Македония ще работят Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество да влезе в сила възможно най-скоро.

До края на годината Договорът за приятелство с Р. Македония може да влезе в сила. Това стана ясно по време на срещата на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева с министъра на външните работи на Р. Македония Никола Димитров в Струмица – съобщи пресцентърът на МВнР. Двамата първи дипломати ще положат усилия парламентите на двете страни възможно най-бързо да ратифицират договора.

Захариева и Димитров разговаряха в рамките на съвместното заседание на правителствата на България и на Р. Македония. “Поздравяваме българското правителство, че внесе ратификацията на договора в Народното събрание. Надявам се до края на годината или в началото на следващата и ние да го ратифицираме” – каза Никола Димитров. Той благодари на Захариева и за организираната от нея и шведската външна министърка Марго Валстрьом работна закуска в Брюксел, посветена на Р. Македония, която се проведе преди седмица.

“Много се радвам, че нашите правителства се срещат днес в Струмица, защото от 18 години не сме имали междуправителствено заседание – заяви министър Захариева. – Аз съм оптимист за европейската интеграция на Балканите след подкрепата от страна на Федерика Могерини и Жан-Клод Юнкер, които посочиха региона като един от най-важните приоритети на ЕК.”

Въпреки че договорът за приятелство още не е влязъл в сила, България предприема първи практични мерки в подкрепа на Р. Македония. Българското Министерство на външните работи финансира 6 проекта на стойност 380 000 евро. Първият от тях е вече факт, доставка на автомобил на хора със специални потребности. Другите проекти са посветени на интеграцията на децата аутисти, за саниране на най-голямото училище в Скопие.

Двамата министри обсъдиха финансирането на Коридор номер 8 и другите проекти за свързаност в региона.

Захариева и Димитров подписаха в Струмица и Платформа за активизиране на сътрудничеството между двете външни министерства – се оказва още в прессъобщение на Външно министерство.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.