Home » Авторски страници, българи зад граница

Музикалният директор на Илинойската филхармония Стилиян Киров

2017.11.17 Няма коментари
Spread the love

Филхармоничният оркестър на Илинойс има от юни т.г. нов музикален директор. Това е младият български диригент Стилиян Киров, който живее и работи в САЩ. Той ръководи престижния оркестров състав – член на Лигата на американските симфонични оркестри и на Конгресното и посетителско бюро на Чикаго Саутленд. 33-годишният българин бе един от петимата диригенти, достигнали до финалния кръг на конкурса за музикален директор на оркестъра, като за тази цел още през януари трябваше да дирижира изпълнението на програма с творби от Рахманинов, Лигети и Кодай. Договорът, който получи българинът, е за срок от 3 години и изтича през сезон 2019-2020 г.

Стилиян Киров. Снимка: classicfm.bg

Много съм развълнуван” – сподели преди това назначение Стилиян Киров пред „Chicago classical review”. „Изглежда като една страхотна общност и чудесна организация, така че много се радвам” – допълни той. Пред американското издание изявеният диригент коментира намеренията си: „Ще направим няколко чудесни допълнения към програмите. Трябва да внимаваме в баланса им – да има нова музика, както и любими шедьоври, но и произведения на композитори, които не са толкова известни”. Киров обяви още тогава намерението си да включи произведения на Панчо Владигеров през новия сезон на Филхармоничния оркестър на Илинойс. „Творбата е романтична и мисля, че би било интересно за публиката да чуе програма от композитор, който не е толкова добре познат тук”. Същевременно сънародникът ни ще продължи идеите, заложени от предшественика си Дейвид Даунмайър, с акцент върху съвременната американска музика.

За отношенията си с изпълнителния директор на Илинойската филхармония Кристина Салерно той посочи, че „споделяме същия ентусиазъм и подход в мисленето за големите неща и е много вълнуващо да имам партньор като нея. Мисля, че възможностите са неограничени”.

Стилиян Киров откри на 14 октомври 2017 г. 40-ия сезон на оркестъра с концерт в Trinity Christian College, Палос Хайтс, Илинойс. Програмата включваше Концерта за цигулка, чело и пиано в до мажор, оп. 56 от Лутбиг ван Бетовен и Симфония №5, оп. 107 „Реформационна” от Феликс Менделсон-Бартолди.

Досега младият диригент, когото критиката окачестви като „изгряваща звезда”, е бил музикален директор на други два оркестрови състава: „Симфония в до” – Ню Джърси, който е един от най-големите американски оркестри за млади музиканти, и на Симфоничният оркестър на Бейкърсфийлд, Калифорния.

Снимка: БНР

Това не би трябвало да е изненада за всеки, който следи изявите на нашия оркестър през последните две години. Маестро Киров е талантлив и динамичен диригент. Очакваме с нетърпение успехите му тук” – обяви в комюнике до американските медии Крис Хамилтън, който е председател на борда на директорите на Симфоничния оркестър на Бейкърсфийлд.

Припомняме, че през 2016 г. Стилиян Киров стана носител на наградата „Помощ за кариерата”, която се връчва от американската фондация на сър Дьорд Шолти. Талантливият българин е лауреат и на Международния диригентски конкурс „Малко” през 2015 г., който се провежда в Дания. „Киров дирижира с голяма жизненост и енергия, както и с финото усещане за баланс и време, и изпълненията са вълнуващи за всички – хор, солисти, оркестър” – написа „Сиатъл таймс”.

Както вече информирахме читателите (вж. тук и тук)Илинойската филхармония ще почете на концерта си утре, 18 ноември, предстоящото Българско председателство на ЕС. „Импровизация и токата“ на Маестро Панчо Владигеров ще бъде изпълнена от Филхармонията, под диригентството на Стилиян Киров.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.