Home » Авторски страници, българи зад граница

Министър Захариева се срещна с българи в Кувейт

2017.11.17 Няма коментари
Spread the love

Екатерина Захариева и шейх Джабер Ал-Мубарак

В рамките на посещението си в Кувейт, министърът на външните работи Екатерина Захариева представи пред правителството на Кувейт условията за инвестиции и туризъм в България. Тя разговаря с кувейтския премиер шейх Джабер Ал-Мубарак, с първия вицепремиер и министър на външните работи шейх Сабах Ал-Халид, с министъра на правосъдието и държавен министър по въпросите на парламента Фалех Абдуллах Али Ал-Азеб, с вицепремиера и министър на финансите Анас Халид.

Среща с представители на българската общност в Кувейт

Захариева се срещна по време на това посещение и с представители на българската общност в страната.

Среща с представители на българската общност в Кувейт

В Кувейт работят около 600 българи, в голямата си част висококвалифицирани специалисти, които са уважавани от обществото. Някои от тях споделиха с Екатерина Захариева проблемите, с които се сблъскват, и тя обеща да съдейства за решаването им пред български и кувейтски институции.

Посещението на Захариева в Кувейт е първата официална визита на български външен министър след приемането на България в ЕС, както и първото посещение на българския вицепремиер в държава от Арабския свят. Визитата се осъществи в момент, наситен с много динамика на политическите събития в региона. Захариева пристигна в Кувейт ден след посещението на турския президент в тази страна и два дни след това на египетския външен министър. 

Екатерина Захариева представи възможностите за бъдещо сътрудничество, като изтъкна, че България разполага с най-много ИТ специалисти на глава от населението в Европа, както и, че редица родни старт-ап компании привличат интереса на инвеститори от цял свят. По отношения на туризма тя изтъкна, че страната ни е трета по богатство на културното наследство на Стария континент след Гърция и Италия, и втора по брой на минералните извори.

“Подкрепям всички стъпки, които биха подобрили нашите отношения. Моля, поканете от мое име и премиера Борисов на визита в Кувейт” – отвърна шейх Джабер Ал-Мубарак.

 

Снимки: МВнР

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.