Home » Авторски страници

Народопатология в действие

2017.11.22 Няма коментари
Spread the love

Илюстрация: de.dreamstime.com

ХУЛИТЕЛ*

Липсата на възхищение и изобилието на омраза са изяви на психозащитна реакция, която Зигмунд Фройд преди повече от сто години нарече „изместване” (Verschiebung). А + ВХ → АХ + В: хора (B), които не могат да се самореализират, си изкарват натрупаната агресия (X) върху набелязаната от тях изкупителна жертва (A) – хистероидни прояви, които се стоварват върху талантливите българи.

Сега хулите на един (радио)журналист се насочиха срещу Григор Димитров – превъзходният спортист и българин!

O TEMPORA, O MORES!

Ректор на Медицински университет – София подсъдим за финансови злоупотреби.
Ректор на Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – Свищов подсъдим за служебни престъления.
Ректорът/началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” – Варна предлага Симеон Сакскобургготски за доктор хонорис кауза на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”**.
Ректорът на Технически университет – Варна плагиатства – и пак става доктор на науките.

QUO VADIS, SIR OMAHOV?

Не правете комедии от благородната работа на лекарите, Иво Сиромахов! Тези дни “Преди обед” на екрана на bTV един академик и една член кореспондентка на БАНИ, и двамата певци, защитаваха иронично и невъзпитано тази театрална постановка в Пловдив – и академикът обиди ректора на Медицинския университет в Пловдив.

РАЗЛИКАТА

Д-р Чирков: Реформа на здравеопазването имаше при Тодор Живков…
Д-р Чалдъков: Не уважавам човек, който хвали диктатори!
Него Малеев – диктаторът на българската медицина – го покани в България през 1984 г., мен Малеев не ме пусна в САЩ през 1974 г.

И това прави цялата разлика – както пише великият американски поет Робърт Фрост в поемата си The Road Not Taken:

Two roads diverged in a wood, and I –
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference.

 

Д-р Георги Чалдъков

—————————————————————————————————————————————————————

* Бел. авт.: Имаме си „хулители“ – няма смисъл да използаме „хейтъри“.

**Бел. ред: Има сведения, че цар Борис III се е съгласил да помилва Никола Вапцаров, след като майката на Вапцаров го моли настоятелно за това, но самият Вапцаров не се е съгласил да бъде помилван само той, отказал е помилване, ако всички осъдени на смърт заедно с него за подривна дейност срещу държавата, не бъдат помилвани. Царят не се е съгласил да помилва всички осъдени, това е било твърде много. Но Вапцаров е можел да остане жив, ако е бил приел само той да бъде помилван. И ако не е бил разбира се такъв голям идеалист, който поема всичко върху себе си. Сведенията за това, че Вапцаров е можело да бъде помилван, са на свидетел, който е чул разговор на майката на поета с Тодор Живков и други висши партийни ръководители, при едно честване на годишнина от смъртта на поета. Но тези свидетелества, неслучайно, не са били огласени. Младен Исаев, впрочем, дето е бил заедно с Вапцаров в затвора, е останал жив. И не само е останал жив, но има сведения и, че е задържал за себе си една тетрадка със стихове на Вапцаров, която е останала у него след смъртта на поета. Още за Младен Исаев и Никола Вапцаров вж. тук.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.