Home » Избрано

Всеки мигрант със стълба прескача през оградата в България

2017.11.14 Няма коментари
Spread the love

Филмът на Елена Йончева показа корупцията и пробойните в охраната на границата с Турция

Илия Вълков, в. “Сега”

Снимка: БГНЕС

Елена Йончева обра овациите на публиката, за разлика от представителите на управляващите.

Оградата на българо-турската граница се прескача без проблем със стълби, осигурявани от каналджиите, в телта има огромни дупки и дори редовите гранични полицаи са наясно с чадъра, опънат над трафикантите от фактори, високо в системата на МВР. Това показа 20-минутният документален филм “Граница” на журналистката и депутат от БСП Елена Йончева, излъчен в понеделник в НДК. На премиерата пристигна лично вторият в ГЕРБ Цветан Цветанов и беше посрещнат с освирквания и подмятания от страна на активистите на левицата, препълнили залата. След прожекцията той се опита да замаже очевидните разкрития, направени във филма, и да отклони темата в друга посока.

Филмът започва с разказ за практиките на каналджиите по българо-турската граница и признания на полицай, запазен в анонимност, че през съоръжението може да премине “и малко дете с клещи”. Заснети са прорязани участъци и пътеки, които са направили групите нелегално преминали емигранти. Виждат се и огромните кратери на места под оградата, причинени от валежите през септември.

За първи път се излъчват кадри с група сирийци – мъже, жени и деца. С помощта на сгъваема стълба и каналджии те прескачат оградата в района на селата Щит и Маточина край граничният пункт “Капитан Андреево”. Йончева се опитва да се свърже с граничната служба по тел. 112. Патрулът идва след 20 минути и прибира чакащите сирийци, за да ги настани в бежански център.

Анонимен граничен полицай разказва пред Йончева, че каналджиите са информирани от служители на МВР за “слепи точки” на топлинните камери по границата, за графика на патрулите, а в МВР разполагат с информация за това кои техни служители са в схеми с трафикантите. По думите му цялата схема с преминаването от Турция през България към Европа достига до 15 хил евро. Униформеният заявява, че е готов да свидетелства при евентуално разследване. Йончева разказа, че повечето кадри са снимани в последните шест месеца на тази година.

Във филма се припомнят и документи, в които е решено в кои определени участъци оградата да е двуредова, но впоследствие е била вдигната едноредова. Йончева прави и сравнение между българската ограда и гръцкото защитно съоръжение. При дадените до момента 100 млн. евро от българските данъкоплатци един метър излиза 500 евро, без да има документи и публично обсъждане по темата. Гръцката ограда с Турция е изградена с приблизително два пъти по-малко средства, а ефективността й е далеч по-голяма, казва журналистиката, като цитира и доклади на западни институции за корупционните практики на българските власти.

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов се “възползва от правото на отговор”, което по думите му дава “журналистическата етика”, и взе думата, за да замаже ефекта от прожекцията. Той говори повече, отколкото самият автор. Цветанов поздрави Йончева, но посочи, че трябва да се даде цялата история за изграждането на оградата през годините. След което избегна въпроса за корупцията и чадъра над трафикантите и “притопли манджата” за строежа на първата отсечка на оградата по времето на кабинета “Орешарски”. Според Цветанов след 2012 г., когато изтекъл “гаранционният срок”, изграждането на съоръжението е занемарено. Той се похвали, че през 2015 г. оградата е “върнала” 90 хил. бежанци, през 2016 г. – 45 хиляди, а тази година бежанският поток е намалял до 7 хил. души.

“Стига глупости”, подвикваха присъстващи, докато заместникът на Борисов уверяваше, че в МВР няма информация за сътрудничество между полицаи и каналджии. По думите на Цветанов повечето данни са известни на службите и разследване по филма може да има, ако има и достатъчно доказателства за извършени престъпления.

Вицепремиерът Валери Симеонов също дойде на прожекцията, но за разлика от Цветанов не взе думата.

Лентата ще бъде изпратена на президента, премиера, главния прокурор и МВР, обяви Йончева.

Филмът може да бъде видян на сайта на “Сега” – http://www.segabg.com или на https://youtu.be/PGV0tSKQuL8

БЕГЪЛЦИ

29 чужденци – 14 жени, 6 деца и 9 мъже, бяха открити на Централната гара в София в товарен вагон на влак от Турция за Австрия, съобщи СДВР. На тел. 112 в неделя вечерта бил получен сигнал от очевидци, които видели бегълци през брезента, покриващ вагона. За да ги евакуират, се наложило да бъде спряно електричеството в контактната мрежа за около 1 час и 30 минути, което причинило закъснение на над 10 пътнически влака. Шефът на СДВР Ивайло Иванов съобщи, че от началото на годината има три случая на задържани във влак, а предишни години те са били много повече. Досега обаче полицията не е съобщавала за подобни случаи. Групата е настанена в общежитието на МВР в Бусманци, предаде БНР. Чужденците са без документи, но твърдят, че са от Сирия.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов се появи изненадващо на премиерата на филма на депутата от БСП Елена Йончева за оградата по границата ни с Турция. Цветанов използва форума, за да призове БСП да подкрепи предложенията на ГЕРБ за промени в конституцията и премахване на давността за разследване на престъпления в приватизацията.

——————————————————————————-

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.