Home » Авторски страници

Най-големият паричен донор за България: ЕМИГРАНТИТЕ

2017.11.14 Няма коментари
Spread the love

Коментар на Григор Лилов

Притокът на пари от българските емигранти в чужбина за техните роднини у нас се оказва най-големият паричен донор за България. Това сочи публикуван вчера анализ на “Евростат”.

Според него страната ни е 7-мо място по приток на пари в Европейския съюз и на 4-то място по равносметката – влезли от емигранти пари, излезли навън за емигриралите или учещите се там.

С най-голям приток на пари са Португалия – 3.3 млрд. евро, Полша – 3 млрд. евро, Великобритания – 2.5 млрд. евро и Румъния – 2.4 млрд. евро.

Като равносметка между количество влезли и излезли пари най-добре са Полша и Португалия с по 2.8 млрд. евро, Румъния – с 2.23 млрд., България – с 860 млн., Литва – с 666 млн., Унгария – 563 млн. и т.н.

С най-отрицателен баланс на такива финансови средства са Франция – с 9.4 млрд. евро и Великобритания – с 4.6 млрд.

Ако обаче сметките се правят на човек от населението, на първо място в Европа по преведени пари за роднините у дома е Португалия, на второ – Литва, на трето – България.

Ще отбележа, че тази статистика е основана на банковите преводи и Уестерн Юниън/Мъниграм. Кешовите трансфери не се отчитат, а те също са много големи по размер. Известно е, че около 350 000 – 400 000 наши сезонни гастарбайтери (строителство, туризъм и т.н.) харчат спечелените навън пари като се завърнат у нас за месеците без работа.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.