Home » Авторски страници

Дебилите

2017.11.14 Няма коментари
Spread the love

Карикатура: Иван Кутузов

80 % били дебили. Ся, и 90% да беше казал професорът, аз пак нямаше да се обидя. Винаги се обиждат припозналите се. Абе, съвсем у ред не съм и аз, но чак пък дебил не съм.

Добре де – професорът след като каза „а“, защо не казва и „я“? Все пак той си има парламентарен имунитет. Кой друг да го каже, вместо него? Ще каже, ама удар през пръстите.

Може би трябваше да спомене и това, че голям процент са и крадци. Че кой окраде България? Ще ви кажа и защо падна комунизмът. Защото всички крадяха на поразия. Окрадоха кооперациите и заводите. Бетоновозите хвърчаха към вилните зони. Но някой да е направил проблем от това? Пък как се краде сега, дори няма да споменавам – аз си нямам имунитет. Ама, а ги наречете крадци…! И кой окраде България? Ами, българите. Все пак те са мнозинство. Турците само помагаха със своите 10 %.

Професорът задължително трябваше да спомене и лъжците. Та вие не сте ли лъгали никога? Е, какъв сте тогава и защо ще се сърдите? Пък и да ви го припомня някой? Ще припомни, ала ще иде под съд, за да дава обяснение пред други лъжци. Те, лъжците, така се поддържат.

Истината не трябва да се изрича. Не е здравословно! Поне по тези географски ширини. То така, на една се изреди половината град. Направих го дори и аз. Пиян бях. После си лекувах срамната болест, но аз съм лекар и на трезва глава ми беше лесно. Ама да виждате някой да я нарича …..? Напротив – „мадам“ й казват навсякъде.

Също така, професорът, след като си има парламентарен имунитет, трябваше на всеослушание да определи и процента мошеници, измамници, шарлатани и въжеиграчи. Не трябваше да пропусне самозванците, нехранимайковците и негодяите. Подобаващо място трябваше да заемат и обирачите, апашите, джепчиите, кокошкарите, грабителите и бандитите. Картината би била непълна без подлеците, мръсниците и доносниците. И те са толкова много в тази държава.

Само на едно място ще си позволя да поправя професора. Не българите, а българският народ. Хиляди пъти съм ви казвал да определите вече тези понятия, кое какво е. Иначе вижте какви недоразумения се получават. Защото българският народ включва и турците, циганите, копанарите, арменците и евреите, живеещи по тези земи. И те не са по-малки дяволи от българите. Много често и ги превъзхождат по гяволък. Да, знам, че ще ме апострофирате и ще кажете, че в България турци няма. То някакъв в моето село по време на Великото Доброзорно Осъзнаване и Възраждане на турците, беше завързал някакво магаре на мегдана и го налагаше.

– Що биеш добичето, бе? – кресна му суров милиционер.

– Щото не иска да става кон – отвърна нагло оня.

– Че как от магаре кон…? – изрече милиционерът и се усети по средата на думите си.

– Е, поне катър – отвърна нашият наглец.

Нищо че после самият той отнесе бой. Като ви казвам, че е така по тези географски ширини.

Ох, какво исках да кажа друго, че така се опетлах? А, оня Петко… Славейков. Дето си позволил да каже, че не сме народ, а… При това забележете – не е уточнил процента. Че то, тъй може да го е изрекъл и за целия народ. Време е да се свали от учебниците. Книгите му трябва да се подложат на 451 градуса по Фаренхайт. Те, незнаещите, не четат, но ако случайно се е домъкнал някой, уточнявам – това е температурата, при която хартията се самозапалва. И оня също – Алеко. Ще ни нарича Ганьовци, а себе си Щастливец. Той ли ще определя как ще се къпем в банята? Че ние може изобщо да не искаме да се къпем.

Тотално се оплетох. Понякога наистина се чувствам като дебил, но не се сърдя. Аз по-умен няма да стана. Дали има и температура, при която дебилите се самозапалват? След като има за хартията, защо да няма и за дебилите?

Не, господин професор, дебил е прекалено силно определение. Медицинското название е, че българският народ е с мисловни затруднения. Има и много такива с вербални затруднения. Ако трябва да го изречем на чист български език, трябва да се нарече с глаголни затруднения. Има и подобни, които са с времеви и пространствени затруднения. Разбира се подобаващо място заемат и лицата с ценностни, културни, нравствени и етични затруднения. Който го отрича, значи живее някъде в една илюзорна България. Но всички тези затруднения, събрани на едно място, отново не водят до дебилност. Само до невъзможност обществото да се грижи само за себе си. И как иначе? От векове този народ се обезкървява. Ще започна с любимото на всички турско робство. А…, да не забравите, че аз официално се извиних за него, макар да не знам гените ми какви са. Ако трябва, пак ще го направя. Елитът, който е вдигнал глава, е заминал на дръвника. Войните от началото на предния век. Отнели са цвета на нацията. После превратите и терорът. Септемврийското въстание, отнело живота дори на еднооките поети. Комунистите… Да, Народният съд… Белене, Скравена, Ловеч… Къде елит след това? И сега вече 30 години каймакът на България се изнася. През цялото време подлизурковците са се размножавали на воля. Такава благодатна почва е имало за тях.

Е, какви сме, нека историята определи. Географският район България, където някога, сигурен съм, дебили няма да живеят. Еволюцията не търпи подобни. Заминават в забвението на миналото. Аз само ще кажа – линчуването на професор за неговите възгледи, идеи или слова е просто още една крачка към дебилността. Е, поне не го обвиниха в сексуален тормоз, че напоследък и това е много модерно.

 

Хасан Ефраимов

14.11.2017 г.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.