Home » Авторски страници, българи зад граница

Денят на народните будители в КИЦ “Босилеград”

2017.11.02 Няма коментари
Spread the love

С ТРИ КУЛТУРНИ ПРОЯВИ КИЦ „БОСИЛЕГРАД“ ОТБЕЛЯЗА НА 1-ви НОЕМВРИ ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

В изпълненият салон на КИЦ-а председателят Иван Николов поздрави гостите и каза: „Денят на народните будители е един оригинален български празник, с който почитаме паметта на великите личности на България, които допринасят за събуждането на българския дух от апатията, летаргията и нихилизма, който периодично ни залива. Днешните будители допринасят да имаме повече самочувствие и национално достойнство, което ни е толкова необходимо“.

Николов подчерта също, че Денят на народните будители тази година е протекъл в знака на посещението на Парламентарната делегация, начело с председателя на Народното събрание Димитър Главчев, в Белград, където проблемите на Босилеградска и Царибродска община бяха поставени в сръбската Скупщина, пред премиерката Ана Бърнабич и президента на Сърбия Александър Вучич.

Иван Николов

Вторият секретар на българското посолство в Белград Юлиан Китипов откри изложба „1100 години от Успението на Климент Охридски – ученика и учителя“, подчертавайки, че имаме пълно основание да се гордеем с приноса на Климент Охридски за създаване на кирилицата и славянската писменост, както и с това, че кирилицата и българският език днес са едни от официални писма и езици на Европейския съюз. Изложбата е изработена от Държавния културен институт при Министерството на външните работи и СУ „Климент Охридски“ и е била представена в двореца на Княгиня Любица в Белград.

Юлиан Китипов

Историкът Ангел Джонев представи фотоалбума „Йордан Захариев – Изследовател с обектив“, със 709 снимки от Кюстендилско Крайще, създавани в продължение на половин век от на един от най-големите босилеградски будители Йордан Захариев. Той проследи жизненият и творчески път на Йордан Захариев и представи богатото му фотодокументално наследство за Кюстендилско краище, представено в албума.

Столична община изнесе програмата на вечерта, която е част от календара на културните й събития „Български общности зад граница“. Актьорите Василка Сугарева и Здравко Димитров, с музикален съпровод на кавал в изпълнение на Любомир Желев, вдъхновено рецитираха стихове на Христо Ботев, Иван Вазов, Станка Пенчева и Недялко Йорданов и приковаха вниманието на посетителите на вечерта в продължение на един час.

Любомир Желев, Здравко Димитров и Василка Сугарева 

По повод Деня на народните будители на КИЦ „Босилеград“ гостуваха представители на Регионален Исторически музей „Йордан Иванов“ и приятели на КИЦ-а от Дупница.

Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев изпрати поздравителен адрес.

.

КИЦ „Босилеград“

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.