Home » Авторски страници

1% от населението с над 50 % от световното богатство. Неравенството расте след кризата от 2008 г.

2017.11.18 Няма коментари
Spread the love

$ 280 ТРИЛИОНА СВЕТОВНО БОГАТСТВО, СРЕДНОСТАТИСТИЧЕСКИ ПО $ 56540 НА ВЪЗРАСТЕН

*** България е в групата държави между 5 и 25 000 долара
*** В богатите държави спада предприемчивостта на младите хора

Коментар на Григор Лилов

Както направих с доклада на Credit Suisse за световното богатство за 2016 г., сега правя същото за доклада за 2017 г. Докладът (както и предишния) съм го качил в сайт за всеобщо споделяне – линк.

Този път България не е посочена с нещо отличаващо се, за разлика от миналогодишния доклад (напомням констатациите – обедняване на народа ни с $2 млрд. само за една година и 10 млрд. за три години, растеж на задлъжнялостта на домакинствата).

А сега да видим някои данни от доклада Global Wealth Report ‘2017, публикуван във вторник от Credit Suisse Research Institute (CSRI) – анализаторски център към базираната в Швейцария банкова група.

• Пирамидата на богатството: най-богатите в света са 1% от населението на Земята и притежават 50,1% световното богатство – $ 140 трилиона (1 трилион – хиляда милиарда).

• Най-богатите хора в света – 1% от световното население притежават със 7,6 пункта повече от световното богатство, сравнено с резултатите по време на финансовата криза през 2008 г. Тогава те са имали 42,5% от всички пари, а сега тяхното състояние възлиза на 50,1% от световното богатство или 140 трилиона щатски долара. “Тази категория непрекъснато върви нагоре от финансовата криза насам, като надхвърли най-високото си ниво от 2000 година през 2013 година и достигна нови пикове в следващите”, посочват от банката в документа.

Сюис Креди констатира, че “глобалното неравенство в богатството със сигурност е високо и се увеличава в периода след кризата”.

• Само през последната година са се появили нови 2,3 милиона милионери. Така общият им брой по света е 36 милиона. “Броят на милионерите, който намаля през 2008 година, се възстанови бързо след финансовата криза и днес е три пъти по-голям от нивата през 2000 година”, посочват още от Credit Suisse.

• Световното богатство е нараснало с 27% след световната финансова криза. Последната година растежът е 6.4%.

• В доклада се посочва “широкото увеличение на капиталовите пазари”, като същевременно нефинансовите активи като недвижимите имоти за първи път минаха нивото, в което бяха, когато глобалната финансова криза настъпи.

• От 2000 г. насам броят на милионерите в световен мащаб се е увеличил със 170%, докато броят на хората с повече от 30 млн. долара е нараснал пет пъти до около 45 000 души.

САЩ са прибрали по-голямата част от печалбите в световен мащаб. Американските домакинства вече имат около 8,5 трлн. долара повече – увеличение с 10.1 на сто за година, което е половината от нарастването на световното богатство.

• Междувременно Швейцария остава страната с най-високо средно богатство. Норвегия, Дания, Белгия, Великобритания и Франция също са сред най-успешните държави в това отношение.

• Над 2/5 от тези, притежаващи минимум 1 милион долара, живеят в САЩ, следвани от Япония и Великобритания.

• Отчасти заради поскъпването с 3% на обменната стойност на еврото, нови 620 000 доларови милионери са се появили в основни страни от еврозоната като Германия, Франция, Италия и Испания.

• В доклада се посочва още, че в много малко страни се регистрира намаляване броя на милионерите и основно това е в държави с обезценили се валути като Великобритания (-34 000 души) и Япония (-300 000 души). За сметка на това в Австралия са се появили нови 200 000 милионери, а още толкова – в Китай и Индия, взети заедно.

70% от цялото пълнолетно население на света, т.е. около 3.5 милиарда души, притежават активи и средства на стойност под 10 000 долара.

• Тази група е пълна предимно с млади хора и поколението на т.нар. millenials е изправено пред предизвикателства, каквито не са срещали мнозина от предците им. Те са по-образовани от предишните поколения и повече от тях са с висше образование, но само специалистите в технологичния и финансовия сектор сред тях имат шанс да преодолеят проклятието, надвиснало над генерацията им. Младите плащат цената за капиталовите загуби от 2008-2009 г., високата безработица, намалялата мобилност на трудовия пазар, затегнатия имотен пазар, поскъпващите жилища, растящото неравенство, ограничения достъп до пенсионни схеми.

• Регистрира се също, че предприемчивостта на родените между 1980 и 2000 г. (измерена през броя на самонаетите) намалява в богатите държави през последните 17 години, макар че мнозина ги определяха като “поколението на предприемачите”.

“Десетилетие от началото на глобалната финансова криза, се наблюдава значително увеличение на богатството във всички региони на света”, каза председателят на Credit Suisse Урс Ронер в изявление, като изрази и тревогата си от неравенството.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.