Home » Авторски страници, българи зад граница

В Кишинев започва XIII Световна среща на българските медии

2017.10.04 2 коментара
Spread the love

От 4 до 8 октомври т.г. в Молдова ще се проведе Тринадесетата световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция и Асоциацията на българските медии по света. Темата на XIII среща е “Политики на близостта”. В срещата ще участват представители на над 35 български медии зад граница, както и колеги от медиите в България. В молдовския град Тераклия ще бъде открит нов пресклуб на БТА.

В XIII медийна среща ще участват и вицепрезидентът на Р. България Илияна Йотова, българският посланик в Молдова Петър Вълов, представители на Министерството на образованието и науката, на Държавната агенция за закрила на детето, седем ректори на български висши учебни заведения, кметът на община Балчик, представители на бизнеса.

Модератори на панелите по време на медийната среща ще бъдат генералният директор на БТА Максим Минчев, медийният експерт Георги Лозанов, известният фотограф Иво Хаджимишев, ректорът на Минно-геоложкия университет проф. Любен Тотев, Мария Фъртунова – директор на Дирекция “Висше образование” в МОН, журналистът от Дарик радио Кирил Вълчев.

Официалното откриване на форума ще бъде на 5 октомври сутринта в Националния музей на историята на Молдова в Кишинев. Ще бъде открита и фотоизложба на БТА, наречена „Родени свободни”.

Bristol Central Park Hotel в Кишинев. Снимка: Вooking.com

Същият ден вечерта българският посланик в Молдова Петър Вълов ще даде прием за участниците в срещата, който ще се състои в Bristol Central Park Hotel в Кишинев. Приемът ще бъде с участието на вицепрезидента Илияна Йотова.

Повече за XIII Световна среща на българските медии преди нейното откриване може да се чуе в интервю на генералния директор на БТА Максим Минчев за Дарик радио.

Максим Минчев. Снимка: Дарик радио

Малко закъсняхме за Молдова, отдавна трябваше да направим среща там, защото в Молдова живеят между 80 и 85 хиляди етнически българи. Плюс близо 200-250 хиляди в съседна Украйна – общо в цяла Бесарабия имаме наистина може би най-голяма българска общност – казва Максим Минчев в интервюто си за Дарик радио, излъчено дни преди началото на срещата, на 30 септември.

Това са наследници на преселили се българи най-вече от Ямбол, Сливен, Стара Загора, през първата половина на XIX век. Примерно в Тараклийския район населението е над 85 % българско. На много места в Молдова има български селища. Те имат български медии там – вестник, радио и телевизионни предавания. А краят на медийната среща ще съвпадне с националния празник на виното – казва още той.

Българи в Молдова. Карта: Уикипедия

За темата на XIII медийна среща – “ПОЛИТИКИ НА БЛИЗОСТТА”

Дебатът, както винаги, е свързан с България и с българщината. Но в случая искаме да акцентираме повече върху образованието и върху езика. При тази много голяма българска диаспора, която имаме по света, проблемът за съхраняването на българския език става все по-важен. А на такива места като Молдова и Украйна, там живеят българи от 150 години. В езика им има много стари думи, които звучат много сладко, а ние вече почти не използваме – допълва г-н Минчев.

Важен е и спорният Нов закон за езиците в Украйна, който ограничава изучаването на майчин език до 4-ти клас. В Молдова се учи български език до определено време.

Проблемът с образованието е много важен, затова искаме да го поставим на медийната среща. Седем ректора на висши учебни заведения от България ще дойдат в Молдова, представители на Министерството на образованието и науката, специалисти. Там ще имаме среща и в Тараклийския университет, и в лицея “Васил Левски” в Кишинев.

БТА ще разкрие втори свой пресклуб след този в Босилеград. Той ще бъде в Тараклия. Даже вече сме избрали кореспондент на БТА за Тараклия, едно младо момиче, което е родом от този район и е завършило в България – споделя генералният директор на Агенцията.

Над 100 български медии има по света, но динамиката сред тях е страшна – казва в това интервю Максим Минчев. Над 35 от тях ще участват в XIII медийна среща. Заедно с българските медии от България става едно внушително число – казва още той.

Българската телеграфна агенция е получила високото признане да организира през 2019 г. в България VI Световен конгрес на информационните агенции, става ясно още от интервюто на Максим Минчев.

Цялото интервю може да се чуе в сайта на Дарик радио.

.

2 коментара »

 • Евгени Веселинов said:

  Може ли да посочите кои са медиите на Даниела Горчева (Холандия) и Силвия Авдала (Израел)?
  Бъдете така добри, да покажете линкове или снимки на издания за последните две години.
  Горчева предимно се изявява във ФБ, а Авдала дори не живее в Израел от няколко години.
  Благодаря!

 • Mariana said:

  Доколкото знам, Горчева издава сп. “Диалог” – http://www.dialog-bg.info/. Тук може да се види как тя представя това издание на срещата миналата година – http://www.bta.bg/bg/video/show/id/0_vskrqk9c

  Силвия Авдала се свързва с електронното издание Aliya. Това е ФБ страница на изданието – https://www.facebook.com/Aliyabg-112627078750677/ Дали още го издава и къде живее сега, не знам. На видеозаписа по-долу може да види какво казва тя пред репортер на БТА на медийна среща през 2014 г. – https://www.youtube.com/watch?v=JK6mXiKvEug

  За повече информация за всички участници в тазгодишната медийна среща е по-добре да се обърнеш все пак към организаторите от БТА.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.