Home » Авторски страници, българи зад граница

Мая Манолова на гости в БУ “Иван Станчов” – Лондон

2017.10.06 Няма коментари

На 5.10.2017 г. в Българското училище “Иван Станчов” към Посолството ни в Лондон посрещнахме омбудсмана на Р. България, г-жа Мая Манолова.

Имахме часове в 7-ми клас и учихме “На прощаване” от Ботев, но в края на часа, когато вече репетирахме нова песен, с която да разнообразим репертоара си за бъдещите ни концерти, вратата се открехна полека и тихо в стаята ни влезна омбудсманът на Република България, г-жа Мая Манолова, придружена от г-жа Емилия Караабова, директор на дирекция “Международни връзки, връзки с обшествеността и протокол”.

Не беше изненада, че г-жа Манолова веднага създаде непринудено настроение и предразположи децата. Първо трябваше да обясним какво точно означава омбудсман (тази толкова сложна за изговаряне, а и за писане дума – трябваше да я изпишем и на дъската). Научихме, че подобна длъжност е сравнително нова за България – съществува от 10 години и е създадена, за да защитава правата на гражданите. Наблегна се, че грижа на омбудсмана е да защитава и правата на децата. Впечатляващо беше, че г-жа Манолова веднага предложи на учениците телефонния си номер, за да могат да контактуват с нея, ако имат някакви оплаквания (дори ако не са доволни от директора на училището си).

Ех, че примамливо…, че и различно.

Запознах г-жа Мнолова съвсем накратко с историята на училището ни. С факта, че днес в Лондон има 15 български училища, а в цяла Великобритания са 38 и се откриват още нови. Разказахме какво учим, тя дори надникна в тетрадка, за да види как пише един от учениците ни. Седмокласниците споделиха някои свои тревоги за България, а тя им отвърна, че България разчита на тях и желае те да се завръщат в Родината. Прекарахме половин час заедно и в 19.30 часа учениците трябваше да си тръгнат обратно за дома, защото родителите вече ги очакваха отвън.

За довиждане си направихме снимка за спомен.

След това останах с г-жа Манолова и г-жа Караабова, за да проведем малко по-обстоен разговор за нашите училища по света. Запознах ги с дейността на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), с най-важната ни инициатива за момента – разгръщане на националната кампания за подкрепа на Петицията на АБУЧ в Европарламента, за издигане статута на българския език в рамките на Европейския съюз и осигуравяне на нашите български деца правото да имат матура по български в страните членки, за да имат същите привилегии като децата, чийто майчин език е английски, френски, немски, испански, италиански. Г-жа Манолова веднага поиска конкретни сведния, за да подпомогне тази кампания, и обещахме веднага да ги предоставим.

Това няма да е нашата последна среща, след седмица ще се видим отново. Има още доста неща, за които да си поговорим и да се заемем с дела, които са за кауза – най-благородна и ангажираща: съхранението на България извън географските ни граници, чрез опазването на езика и националното ни съзнание. Дело, на което всички наши училища по света (над 350) са се посветили.

Подарих на г-жа Манолова видеокасета с филм за училището ни, както и алманаха, издаден по случай 10-тата юбилейна годишнина на АБУЧ, в който са събрани най-важните постижения на асоциацията ни. Преди това я бях уверила, че сме всепризнати за най-масовата и успешна асоциация, представител на българските общности зад граница.

Подобно уверение трябва да се защищава цял живот – и ще го правим.

Омбудсманът на Република България остави свой автограф в Почетната книга на училището. Доволно мил и силно задължаващ.

Благодарим!

Вярваме, че сме спечелили още един съмишленик. Дано!

 

Снежина Мечева,

директор БУ “Иван Станчов” към Посолството ни в Лондон,
говорител на АБУЧ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.