Home » Избрано, история, политика

Тръмп разсекретява документи за убийството на Кенеди

2017.10.26 Няма коментари

Убийството на президента Кенеди

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в “Туитър”, че хиляди документи от Националния архив, свързани с убийството на 35-ия президент на страната Джон Кенеди през 1963 г., ще бъдат публикувани в уречения срок, тоест днес, предаде ТАСС.

“Отдавна очакваното публикуване на документите за Кенеди ще стане. Много интересно!”, отбеляза държавният глава. Още миналата събота той обяви, че ще разсекрети досието по убийството на Кенеди, но при условие, че бъде получена “допълнителна информация”. По-късно Белият дом поясни, че Доналд Тръмп иска файловете да бъдат публикувани, а ако някое ведомство смята това за неправилно, то следва “да представи убедителна и ясна обосновка”.

Асошиейтед прес отбеляза в свой коментар снощи, че по този повод Тръмп се е оказал под натиск от две страни. Изследователи на “убийството на века” настоявали той да се съобрази със закона от 1992 г., който изисква тази седмица да бъдат публикувани всички 3150 изцяло засекретени и 30 000 частично засекретени досега документи по случая. Американските разузнавателни служби обаче, позовавайки се на същия закон, го призовавали да задържи някои от тях “далече от очите на публиката” по съображения за националната сигурност. По всичко личи, че Тръмп е подкрепил искането на първата страна.

Кенеди бе убит на 22 ноември 1963 г. в 12:30 ч. местно време в гр. Далас, щата Тексас. Той е фатално ранен от няколко куршума, докато пътува с жена си Жаклин, губернатора на Тексас Джон Конъли и съпругата му Нели Конъли, придружени от президентския конвой. 10-месечното разследване на комисията “Уорън” между 1963 и 1964 г. установява, че президентът е убит от Лий Харви Осуалд, който е действал сам. На свой ред той е убит няколко дена по-късно от Джак Руби преди да се яви пред съда. Въпреки това, анкети, правени между 1966 и 2004 година, показват, че до 80% от американците подозират, че това е правителствено прикритие.

Друго твърди Комисията по убийствата на Камарата на представителите на САЩ, която заявява през 1979 г., че президентът Джон Ф. Кенеди вероятно е убит в резултат на конспирация. Комисията намира много недостатъци в оригиналното разследване на ФБР и на комисията “Уорън”. Въпреки че се съгласява с твърдението на “Уорън”, че Осуалд извършва всички изстрели, които раняват Кенеди и губернатор Конъли, Комисията по убийствата твърди, че са извършени поне четири изстрела и че има голяма вероятност стрелците да са били двама. Тя не определя нито един човек или група хора замесени в убийството, освен Осуалд. Тя обаче допълва, че ЦРУ, Съветският съюз, мафията и още няколко други групи не са замесени пряко, макар и да не отричат замесването на индивидуални членове на тези групи. Убийството на Кенеди все още подлежи на ожесточен дебати и е дало начало на много теории на конспирациите в САЩ. /”Сега”/

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.