Home » Авторски страници, българи зад граница

Събития в БУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Виена

2017.10.24 Няма коментари
Spread the love

Отминаха шумните и забързани дни на септември, залисани и притеснени по откриването на новата учебна година. В Българското училище във Виена за 26-ти път удари училищният звънец и с питка, мед и чубрица учителите посрещнаха многобройните си ученици от групата на 4-годишните „Мечо Пух“, предучилищните ни групи „Моливко“ и първолаците. Новите учебници и тетрадки – цветни и интересни, пълни с нови и любопитни неща, намериха новите си стопани. Първите уроци са взети и първите домашни – поправени. Новите ученици намериха свои приятели. И учебните занимания поеха своя равномерен ритъм.

Преставлението „Мечо Пух“ пред българските деца от Виена, 5.10.2017 г.

Но октомври се оказа още по-интересен и динамичен месец и ни изненада с неочаквани срещи и преживявания.

Снимка за спомен с артистите и героите от „Мечо Пух“, 5.10.2017 г.

На 5.10.2017 г. в Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена гостува Малък куклен театър „Слон“. Доц. д-р Мирослав Цветанов и Роза Николова зарадваха малки и големи с театралната постановка „Мечо Пух“. Децата от Българо-австрийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ имаха щастието да се запознаят отблизо с куклените герои.

Д-р Ирина Владикова открива срещата с проф. Пламен Митрев, 17.10.2017 г.

На 17.10.2017 г. скъп гост на учениците от горните класове бе проф. Пламен Митев, който ги запозна с нови и интересни неща от живота и делото на Васил Левски. Словото му заплени младежите и те слушаха с внимание, след което затрупаха професора с въпроси. Разговорът продължи до късно вечерта и никой не искаше да си тръгне, надяващ се сякаш да научи нещо повече за Апостола. За допълнителна информация спомогна документалният разказ за Апостола от изложбата, посветена на 180-годишнината от рождението на Апостола, предоставена ни от проф. Стоян Денчев, ректор на УНИБИТ, София.

Разговор за Левски с проф. Пламен Митев, 17.10.2017 г.

Завършихме срещата с убеждението, че колкото повече научаваш за Левски, толкова повече разбираш колко малко знаеш за живота и делото му. Проф. Румяна Конева, директор на Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена, обеща на учениците да ни съдейства да организираме по-често срещи с изявени български учени историци.

Автографи за „Къщата на светулките“, 21.10.2017 г.

На 21.10.2017 г. пред родителите и учениците от 3-ти и 4-ти клас бе представена книгата „Къщата на светулките” от Гергана Дечева. Трудно е да се определи дали книгата е само за деца или е повече за техните родители. Тя напомня чудатите герои от много познати ни детски филми и книги – тя е и като Луйс-Кароловата „Алиса“, и като „Малкият принц“, а в същото време е и нещо много, много различно. Внушенията й излизат извън ограниченията, експериментират с познатото ни, за да ни изведат в непознатото.

Презентация на „Къщата на светулките“, 21.10.2017 г.

Книгата бе представена от авторката с участието на дъщеря й Анжела Дечева и актрисата Лина Гладийска като един динамичен и забавен мини театър от избрани сцени от книжката.

Презентация на „Къщата на светулките“

„Къщата на светулките” вълнува не само с посланието си – да намерим детето в себе си, но и с благотворителността на каузата си – средствата от продажбата на книгата подпомагат Център от семеен тип за настаняване на деца с увреждания в гр. Бургас и ЦНСТ в Благоевград за деца, лишени от родителски грижи. Радваме се, че и ние успяхме да дадем своя принос в това благородно дело.

 

Д-р Ирина Ботева-Владикова

директор на БУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Виена
председател на АБУЧ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.