Home » Авторски страници, българи зад граница

Българи в Берлин: Искаме достоен директор на Българския културен център

2017.10.17 Няма коментари
Spread the love

Наши сънародници в Германия изпратиха вчера писмо до президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов и министъра на културата Боил Банов, в което изразяват силното си възмущение от кандидатурата за втори мандат в Българския културен институт в Берлин на настоящия директор Панчо Чернев. В писмото, придружено с две подписки – едната от сега, а другата отпреди време, се казва:

“Надяваме се при предстоящият конкурс да натежи разумът и да бъде избран един достоен и стойностен нов Директор, отворен към българските интелектуалци и творци, живеещи в гр. Берлин, и който най-вече да общува нормално с българската общост. Да не бъде разделител на българите зад граница, а обединител. Бихме искали залите на Българския културен институт в Берлин отново да бъдат отворени за всички българи.”

Следва целият текст на писмото.

Уважаеми господин Президент,
Уважаеми господин Министър-Председател,
Уважаеми господин Министър Банов,
Уважаеми дами и господа,

Обръщаме се към Вас с настоящата подписка, за да изкажем огромното си несъгласие и силното си възмущение срещу кандидатурата за втори четиригодишен мандат в Българския културен институт в Берлин на г-н Панчо Чернев, настоящ директор.

Надяваме се при предстоящият конкурс да натежи разумът и да бъде избран един достоен и стойностен нов Директор, отворен към българските интелектуалци и творци, живеещи в гр. Берлин, и който най-вече да общува нормално с българската общост. Да не бъде разделител на българите зад граница, а обединител.

Бихме искали залите на Българския културен институт в Берлин отново да бъдат отворени за всички българи.

Като прикачени файлове изпращаме:

1. Подписката, която наброява 78 подписа – Podpiska 2017

2. Подписка от 2014 г. на “Български православен хор Берлин”, женски хор “Български гласове на Берлин”, Танцов състав “Сборенка” и регистрирано дружество за международни културни проекти “Виншайд” – вж. тук.

С уважение:

Петя Рьомер  имейл адрес за кореспонденция (следва имейл)
и
Елена Николова – председател на сдружение “Вяра Надежда Любов” (следва пощенски адрес и телефон)

———————————————————————————————————————————————-

Бел.ред.: Съдържанието на подписката от тази година, качена по-горе като прикачен файл, публикуваме като снимани страници и отделно. (Що се отнася до подписката от 2014 г., линк към която има приложен по-горе, тя съдържа приложени към нея документи, писма, вкл. молби до директора на Българския културен център в Берлин от Българския православен хор в Берлин, които са останали без отговор.)

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.