Home » българи зад граница, Избрано

Българска пенсионерка, хваната с кокаин в Швейцария, посочи поименно организаторите на канала

2017.10.29 Няма коментари
Spread the love

Материал на Биволъ

Българската пенсионерка Цветанка Евстатиева е признала пред швейцарски разследващи, че братята Анри и Манчо Ковачеви от Враца са я използвали като „муле“, за да пренася дрога. На 30 юли т.г. тя е заловена на летището в Цюрих с близо 700 грама чист кокаин, докато се прекачва на полет от Сао Паоло за Атина. Информацията за организаторите на канала Анри и Манчо Ковачеви е стигнала до българските власти по официален път, но в МВР бездействат. Братята дори не са разпитани по случая, за който Биволъ писа подробно преди месец.

В публикацията на Биволъ бяха изнесени скандални факти за група за измами и наркотрафик във Враца. Веднага след нея нашият информатор, който застана с името си пред камера, беше жестоко пребит и предупреден да мълчи.

Въпреки това грозно потвърждение на обстоятелствата МВР продължава да пасува и явно няма никакво намерение да разследва съвсем реален канал за дрога. В началото на месеца ГДБОП проведе шумна акция във Враца и залови няколко дребни дилъра, но братята Ковачеви, които са известни с криминалното си минало, продължават да са на свобода.

Да се откупиш от лихвари като „муле“

Евстатиева е вербувана за „муле“ след като Ковачеви отнемат с измама единственото й жилище. В края на миналата година братята, които въртят заложна къща, дават на Цветанка паричен заем, срещу който тя залага апартамента си. През следващите месеци тя редовно изпраща пари за погасяване на дълга си с преводи през Western Union от Гърция, където работи. Братята-лихвари обаче претендират, че не са получили нищо и тя продължава да им дължи пари. Анри Ковачев успява да се сдобие с нотариален акт за апартамента на Цветанка и дори започва да иска от нея да му плаща наем, за да не я изхвърли на улицата.

Отчаяна, Цветанка приела „оферта“ от братята да пътува до Бразилия, за да донесе оттам „една чанта“, като срещу тази услуга те обещали да й върнат апартамента и да „опростят“ дълга. Братята й дали билет до Сао Паоло, 350 долара, мобилен телефон и инструкции да се настани в хотел и да чака обаждане – обяснява тя в показанията си пред швейцарските разследващи, които Биволъ видя.

Цветанка заминала за Сао Паоло с швейцарските авиолинии с полет от Атина и прекачване в Цюрих на 19 юли. След 9 дни очакване в хотела местен „ятак“ най-после се свързал с нея, за да й предаде черна чанта, която на вид била празна.

На 30 юли Цветанка кацнала обратно в Цюрих с полет LX93 от Сао Паоло. При рутинна проверка митничарите открили във вътрешно отделение на чантата 700 грама кокаин. Лабораторният анализ показал, че той е с възможно най-високата чистота – 92%.

Това дава индикации за сериозен канал на дрога, вероятно от Перу. През последните години тази държава стана по-голям производител на дрога от Колумбия и перуанският кокаин се счита за най-чистия на пазара.

Цветанка Евстатиева е осъдена по бързата процедура на 28 месеца лишаване от свобода, които сега излежава в затвор близо до Цюрих. При една от редките възможности да се свърже с външния свят тя разговаря с репортер на Биволъ и напълно потвърди казаното пред швейцарските власти.

„Анри ми купи билет за Сао Паоло, даде ми 350 долара и ми каза като кацна да ида в един хотел и да чакам там. Дойде един негър и ми даде една чанта да я занеса в София.“

Разследващите в Цюрих са я разпитвали най-подробно за Анри и Манчо Ковачев. Те показали на Цветанка серия от снимки, на които тя твърди, че ги е разпознала.

Нещо повече – от разговора с разследващите полицаи Цветанка разбрала, че те са наясно кои са братята Ковачеви и имат данни за техни криминални изяви и в други европейски държави.

МВР знае, но си трае

В средата на август по канал на Интерпол швейцарците изпращат в България информация за случая и искат данни за Манчо и Анри Ковачеви. Към този момент близките на Цветанка Евстатиева вече са я обявили за издирване, тъй като от няколко седмици нямат никакви новини от нея.

blagoev-ciganina-kovachev-policai

Анри и Манчо Ковачеви, Ники Циганина и полицаят Цветан Благоев

Преписката с показанията на Цветанка обаче потъва в сейфовете на ГДБОП и ОД МВР – Враца. Според българските правоохранителни органи явно няма повод за възбуждане на разследване. Братята Ковачеви дори не са разпитани.

Биволъ вече публикува снимки на Анри и Манчо Ковачев в задушевна компания с бившия полицай Цветан Благоев. Последният се прочу в медиите като изобличител на полицейски шефове от АЕЦ „Козлодуй“. Но „чадърът“ над братятя очевидно е от доста по-високо място.

На снимките с Ковачеви и Благоев личи и Ники „Циганина“, който има мрачна слава във врачанския ъндърграунд. Няколко часа след като Биволъ публикува снимките и информацията за задържаната в Швейцария пенсионерка, нейния внук Илиян беше пребит от трима непознати, които му счупиха ръката. Призивът ни към МВР да бъде осигурена полицейска защита за Илиян като важен свидетел остана глас в пустиня.

anri-kovachev

Анри Ковачев

На 3 октомври т.г. ГДБОП и прокуратурата проведоха шумна акция във Враца, в резултат на която задържаха няколко дребни дилъра. Посочените като организатори на съвсем реалния презокеански канал за дрога въобще не бяха обезпокоени.

Както разкри Биволъ, Анри Ковачев е пълномощник на фирма, регистрирана в офшорния щат Делауер, САЩ. Този факт е основание за американската агенция ДЕА да проведе собствено разследване. Но каквото и продължение да има тази история, то никак няма да е славно за българските власти, които вече игнорираха очевидни данни за опасна престъпна група, изложиха на риск живота и здравето на важен свидетели и демонстративно саботираха международно разследване на наркоканал.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.