Home » Авторски страници, българи зад граница

Честит Ден на бесарабските българи

2017.10.29 Няма коментари
Spread the love

Уважаеми сънародници,

Днес най-голямата историческа българска диаспора отбелязва своя празник — Ден на бесарабските българи.

Историята на този ден ни отвежда в далечната 1938 година. Тогава на 29 октомври в България тържествено е отбелязяна 100-годишнината на храм-паметника «Свето Преображение Господне» в Болград. Тази българска светиня е построена с труда и средствата на българските колонисти. Именно тогава се ражда инициативата 29 октомври да бъде ден на бесарабските българи. С този акт се отдава дължимото уважение на участието им в борбите за национално и културно възраждане на българския народ, както и за ролята им в строителството на Нова България след Освобождението през 1878 година. Сред най-ярките потомци на бесарабските българи са министър-председателите Александър Малинов и Димитър Греков, генералите Данаил Николаев и Георги Агура, първият ректор на Софийския университет Александър Теодоров-Балан и много други.

Бесарабските българи са пример за силата на българския дух. През годините различни събития стават част от съдбата им, но нито едно от тях не успява да прекъсне връзката с миналото. Българщината в Бесарабия е жива и днес, хиляди потомци с гордост възраждат и развиват родната култура. Запазена е голяма част от обичаите и традициите. Нека този пример на неуморно родолюбие бъде опора на всички онези, които са далеч от Родината си. Нека никога не губим вярата в себе си и със смели крачки да вървим към по-добро бъдеще! Пожелавам Ви здраве, благополучие на семействата ви и добри дела, с които да се гордеят нашите потомци.

.

Юрий Граматик,

президент на Всеукраинската обществена организация
„Конгрес на българите в Украйна“

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.