Home » Авторски страници, българи зад граница

Първи училищен звънец в Българското училище във Виена

2017.09.23 Няма коментари
Spread the love

ПОВЕЧЕ ОТ 310 ДЕЦА ЩЕ СЕ ОБУЧАВАТ ПРЕЗ НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА В БЪЛГАРО-АВСТРИЙСКОТО УЧИЛИЩЕ “СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ”

Първият училищен звънец

С много гости, цветя и прекрасно настроение бе открита новата учебна година за малчуганите от българското училище във Виена. На 16 септември родители, ученици и учители се събраха, за да чуят заедно първия звънец, който тържествено запя в ръцете на директорката Ирина Владикова.

Пред портрета на Левски с букет

Тазгодишното тържество започна с откриване на изложба в памет на 180-та годишнина от рождението на Апостола. Специални гости бяха консулът Ивайло Върбанов, посланикът и постоянен представител на Р. България към ООН, ОССЕ и другите международни организации във Виена, доц. д-р Светослав Спасов, директорът на БКИ “Дом Витгенщайн“ Румяна Конева, председателят на БКПО “Кирил и Методий“ Бойчо Дамянов, председателят на Сдружението на българо-австрийското училище Даниел Карамачев.

„Общият брой на учениците вече надхвърля 310“ – сподели д-р Владикова и допълни, че за първокласниците са разкрити четири паралелки. В първи клас досега са записани 52 деца, а във втори – 58! Продължава успешно да се развива детска група за 4-годишните „Мечо Пух“, както и детската градина „Моливко“, в която ще има две предучилищни групи. Сплотеният преподавателски колектив се радва на ново попълнение – младата и ентусиазирана учителка Симона Захариева, която поема една предучилищна група и 1-ви Б клас.

Учителският колектив (от ляво на дясно): Анета Геранлиева, Сълзица Громан, Ирина Владикова, Красимира Шарф, Симона Захариева

Нарастващият брой учащи отново поставя въпроса с класните стаи, в които да се обучават малчуганите. От ръководството на училището са доволни от предоставените от страна на българското посолство нови помещения, чийто основен ремонт предстои.

Ммм, колко е вкусна питката…

По стара българска традиция учениците бяха посрещнати с питка и здравец, а директорката лисна вода от медно менче, за да върви учението на всички като „по вода“. „Ще работим по нови програми, с нови учебници, с нови сили и желание! Нека заедно да учим децата ни да говорят, пишат и четат на български език и да създадем у тях чувство за българска културна идентичност“, каза още в приветственото си слово директорката Ирина Владикова.

Повече информация за програмата на Българо-австрийското училище „Св.св.Кирил и Методий“ може да намерите ТУК

 

Българско училище “Св. св. Кирил и Методий” – Виена

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.