2022-01-25

3 thoughts on “Кой ще отиде в Рая

 1. Може да е разказ. Може да е литература. Но в него има много много истини. Най ме смущава погледа към бъдащето: – „Всичко е червено. Само кръв. Човешка кръв, потекла по земята. И пустини.“

  Връщам се назад около един век. Историята не се повтаря, но когато потича кръв има паралели.

  Преди един век едно убийство в Сараево накара генералите от Виена да минат Дунава и да накажат сърбите. Нищо, че убиеца беше македонец. И реките от човешка кръв потекоха.

  После друг австриец не му харесваше влаковете за Данциг да се проверяват, когато минават през Полша и прати танковете си да махнат бариерите си. За целта купи участието на ортака си от Кремъл, като му плати щедро с подаръка на половин Полша, три Балтийски държавици и Бесарабия. И човешката кръв потече обилно отново.

  Сега един млад сатрап обещава, че може да направи на пух и прах и най големия град в света. Друг, пак от германски произход му обещава „огън и жупел“. Трети си разполага една голяма армия и остава само да кихне и да сложи ръка отново на Балтийските държавици.

  Отново е септември, когато най често реките от човешка кръв потичат и хората са забравили миналото. Даже и природата се бунтува и изтрива с бури, вода и земетресения къщите на хиляди. А слънцето отбеляза наобикновени изригвания. И може ли да се питаме ще се намерят ли хора да превърнат отново нашия Рай в Ад? Това е толкова лесно, ако гледаме историята.

 2. Браво г-н Ефраимов!!

  Разказа ви е страхотен, толкова актуален за времената в които живееем.

  Още веднъж браво, вие го заслужавате.

  Поздрави :

  инж.Теменужка Минкова-Подики
  Атина
  Гърция
  07-09-2017г.
  13:00ч.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *