Home » Авторски страници, българи зад граница

Срещата на президента Радев с българите в Чикаго

2017.09.24 Няма коментари
Spread the love

РУМЕН РАДЕВ ПРЕД БЪЛГАРИТЕ В ЧИКАГО: ВАШИТЕ УСПЕХИ НЕ СА САМО ЛИЧНО ВАШИ, ТЕ СА И УСПЕХИ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ. ВАШИЯТ УСПЕХ Е ЛИЦЕТО НА БЪЛГАРИЯ ПО СВЕТА.

“Света София” в Чикаго

Българският президент Румен Радев, външният министър Екатерина Захариева, съпругата на президента Десислава Радева, българският посланик в САЩ Тихомир Стойчев и българският генерален консул в Чикаго Иван Анчев бяха днес в църквата “Св. София” в Чикаго, където се състоя среща с българската общност в града.

Румен Радев и другите официални гости влязоха в храма “Св. София”, където бяха посрещнати с “Многая лета”.

Президентът, съпругата му, външният министър и другите официални гости разгледаха храма, а президентът поговори със свещеника отец Грую.

В двора на църквата се тълпяха сънародници, дошли за срещата с президента.

Когато хората се събраха в залата на храма “Св. София”, прозвуча българският национален химн, като всички станаха на крака, а мнозина от присъстващите също запяха химна.

Българският посланик в САЩ Тихомир Стойчев привества всички присъстващи, като акцентира върху значението на българската общност тук с нейните училища, църкви, медии, бизнеси, обществени и културни организации. “Чикаго е българската столица в Америка с най-голямата и разнообразна общност – каза посланик Стойчев. – Чикаго е и столица на българските медии в чужбина. Това е средище на българската духовност и култура в Америка.” Г-н Стойчев отбеляза различни инициативи и постижения, свързани с Чикаго, като форумите на българските училища от Западното полукълбо, Световната среща на българските медии, именуването на кръстовище в Чикаго на името на Алеко Константинов, мемориалните плочи на Васил Левски и Христо Ботев. 

Президентът Румен Радев каза на срещата, че за него е огромно вълнение, чест и удоволствие да бъде заедно с българите в САЩ и в частност в Чикаго. Той каза още, че това, което вижда, го кара да се чувства горд, че е българин. Не само защото в Чикаго е най-голямата българска общност, но и защото неговите срещи с различни представители на българските училища, културни центрове, фирми и пр., са го накарали да се почувства по този начин. “Вашите успехи не са само лично Ваши, те са и успехи за всички българи. Вашият успех е лицето на България по света” – каза Радев.

“По време на сесията на Общото събрание на ООН проведох срещи с лидери от цял свят, срещи с най-различен формат, но тези срещи, които правя с Вас, са ми най-важни и са най-близко до сърцето ми” – каза още президентът.

“Искам да Ви поздравя за това, което сте постигнали. Училищата, в които виждам едни прекрасни деца и едни мотивирани професионалисти, които дават всичко от себе си, за да учат децата на български език, на българската история и култура. Искам да поздравя специално Вас, българите в Чикаго, за огромния успех – признаването на българския език като официален в образователната система на щата Илинойс.”

“Надявам се, че същото ще се случи и в други щати – каза още президентът. По същата тема, за признаването на българския език, говорих и с френския президент Макрон, когато той бе на посещение в България.”

“Навсякъде, където хората мечтаят и сънуват на български, е България. И аз съм горд, че съм Ваш президент.

Всички в България искаме Вие да се върнете, но всеки сам решава.

Но мога да Ви кажа, че в мое лице по темата корупция в България отстъпление няма да има.”

След словото на президента дошлите на срещата сънародници имаха възможност да задават въпроси към него и към външния министър Екатерина Захариева.

Първият, който зададе въпрос, беше Константин Маринов от ансамбъл “Верея”. Той попита има ли някакъв шанс, както Министерството на образованието помага на българските училища в чужбина, така и Министерството на култура или въобще българската държава да помага за културната дейност, за българските фолклорни състави, за обучението в тази област на българските деца зад граница. Румен Радев отговори, че въпросът е резонен, че той е въпрос на средства, но би трябвало да има подпомагане за дейността в областта на фолклора и традициите, която се провежда в чужбина. Президентът се ангажира да помогне за осъществяването на тази идея.

Вторият въпрос беше свързан с референдума за промяна на избирателната система с мажоритарна, който бе иницииран от Слави Трифонов, а резултатите от него бяха пренебрегнати. Президентът отговори, че този въпрос е изцяло от компетенцията на Народното събрание, но според него гласът на хората трябва да се уважава. Външният министър Захариева каза от своя страна, че партията, в която тя членува, е за това резултатите от този референдум да бъдат признати.

Последваха въпроси, свързани с корупцията и съдебната система в България, с това, че гласуваните закони трябва да бъдат прилагани, с българската външна политика, с пенсионното осигуряване, с признаването на трудовия стаж, който е въпрос на споразумение между България и САЩ. Президентът каза, че са се водили преговори в това отношение, но американската страна постъпва предпазливо, с неохота към този въпрос, като нейните мотиви са, че няма свободни бюджетни средства за такъв тип споразумение. Това е двустранен процес, и от българската страна се изискват усилия, каза още президентът. По темата говори и посланик Тихомир Стойчев.

Имаше и въпрос, свързан с това, че президентът Радев е поканил руския президент Путин на честването на 3-ти март догодина. Румен Радев каза, че е канил и американския президент неведнъж. И, че е най-лесно България да си създава врагове. “Това става лесно, но трудно се поправя” – каза президентът. “Мисията на българския президент е, първо, да търси партньорство и сътрудничество на високо ниво. Второ, България трябва да преследва своя интерес и със САЩ, и с Русия” – заяви той.

Бе поставен въпрос и за електронното гласуване, което влезе в закона, но не е ясно дали и кога ще се случи. “На този въпрос категорично трябва да се намери решение” – каза президентът. Но след това каза, че той е свързан със сложни технически въпроси, “касаещи тайната на вота, тайната на личността, както и гаранции, че няма да има вмешателства отвън”.

Последваха въпроси за т.нар. златни концесии, раздадени в България, които не са в интерес на страната, защото България не печели от собственото си злато. Както и за състоянието на българските села, които са опразнени и загиват. “Трябва да има повече средства за развитие и съхраняване на човешкия капитал – каза президентът. Има и такива европейски проекти, но те изискват усилия, включително и от страна на общините, които трябва да имат и повече финансова самостоятелност.”

На срещата президентът обяви, че във връзка с корупцията в България ще свика Националния съвет за национална сигурност. Той каза още, че има хора на най-високо ниво в държавата, които злоупотребяват с публични средства.

Имаше въпрос и за Националната стратегия за българските граждани и историческите български общности по света, приета от Министерски съвет през 2014 г., която впрочем бе създадена под егидата на вицепрезидента Маргарита Попова. Румен Радев каза, че тази стратегия се изпълнява, що се отнася до българските училища зад граница. Но тази стратегия далеч не включваше само това. Най-важното в нея бе институционалното представителство на българите зад граница – и на национално, и на местно ниво, което така и не се е случило досега.

Повдигнат бе отново и въпросът за визите. “Когато гласувахме за Вас, ние гласувахме за Вас, не за БПС” – каза един от участниците в срещата, Велизар Русинов. “От отпадането на зависи кога ще видя родителите си” – каза той.

“Аз лично поставям този въпрос навсякъде в срещите си с американски представители” – заяви Румен Радев. И спомена за процентите отказани визи от американска страна. “Тази политика за визите, която е в момента, не ни устройва и не е честна, трябва да има реципрочност” – каза още президентът.

За съжаление по време на тези среща не бе предоставен микрофона на представителя на Еврочикаго, който във връзка с визите искаше да припомни, че преди време България е пропуснала възможността за даване на безвизов режим. “Този въпрос е задаван и на Елена Поптодорова, и на Кристиян Вигенин” – каза все пак Петър Стаматов, но поради липсата на микрофон неговите думи не се чуха добре.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.