Home » Авторски страници, българи зад граница

Изводи след посещението на президента Румен Радев в Чикаго

2017.09.25 15 коментари
Spread the love

Българският народ е всепрощаващ, благороден и щедър. Но това няма да му помогне положението му да се оправи скоро.

Един личен разказ за посещението на президента Радев в Чикаго – или това, което няма да откриете в големите медии.

Вчера и онзи ден (23 и 24 септември 2017 г.) на посещение в Чикаго бе президентът на Република България Румен Радев и съпругата му Десислава Радева.

Подробности за това, какво се случи през всеки от двата дни на посещението му в „столицата“ на нашата емиграция, в която живеят, работят и учат поне 100 хиляди българи , може да научите от тези линкове (тук и тук).

Но по-долу искам да разкажа за това, което вероятно не сте видели от телевизионните репортажи. Искам да разкажа и личните заключения, до които стигнах, след като видях стотиците българи, които се снимаха и правеха селфита с президента и съпругата му. Но първо изгледайте последните пет минути от запис от срещата на Радев с българската общност в църквата ”Св. София”. Във видеозаписа след 12.30 минута може да видите това, което стана повод да напиша тези редове.

Posted by Peter Stamatov on Sunday, September 24, 2017

.

След 12 минута във видеото може да се чуе обръщението към президента на един младеж, който мечтае да се види с майка си и баша си, но те от години не могат да получат американска виза. Румен Радев отговори на този младеж, че държавната ни администрация и лично той полагат всички усилия (дори Тръмп са поканили на посещение в София), за да сбъднат мечтата на много българи – да се видят и се възсъединят с близките си.

Този младеж може би за първи път се среща с президента, с външния министър, с посланника ни в САЩ, но ние от редакцията на Еврочикаго сме имали подобни срещи неведнъж и многократно сме разговаряли с предишни президенти, премиери и министри. И те винаги са ни отговаряли, подобно на Румен Радев, как силно, силно, ама направо непосилно работят. Обещават, че ще направят всичко за нас. Но ако сте изгледали видеото до края, вероятно ще разберете, че май не е точно така. Че истината е друга.

Питам се обаче и за нещо друго – а дали някой иска да чуе истината? Дали и този мой текст ще бъде дочетен докрай *?

Това, което отново не можа да бъде чуто на тази среща (в залата – поради липсата на микрофон, а извън залата – поради “услужливи” медии и заради това го пиша сега), е, че българската държава отдавна е могла да получи безвизов статут за САЩ. Че сме имали дори подканяне от американски служители, които са обяснили как могат да паднат визите за всички българи. Аз се опитах да го кажа на президента и присъстващите, но думите ми достигнаха до малка част от хората, защото не ми бе даден микрофон. Предлогът бе, че предния ден медиите са имали среща с президента. Но всъщност и там ми бе разрешено да задам само един въпрос**.

Но да се върнем към горепоказаното видео и към това, което случи по-късно, вече зад кадър. А то е, че след края на срещата само една жена поиска да разбере от мен това, което не бе дочула, поради липсата на микрофон. Аз все пак се надявах, че поне на младежа, който зададе този въпрос на президента. ще му бъде интересно да научи истината, нали моето изказване бе в защита на исканията и мечтите му.

Отидох при него и го разговорих. Установих, че той е много интелигентен и въпреки младостта си, знае добре историята на съвременна България – знае и за управлението на тройната коалиция, и за българските войски в НАТО, и за жертвите, дадени от нашите войничета в Кербала (Ирак).

А аз му разказах, че още навремето сме писали многократно за визите. Разказах му и как по-късно и вече от години настояваме да бъде изяснен въпросът кой е виновен, за това днес да нямаме безвизов статут със САЩ. Че тези въпроси сме ги задавали и на експосланник Елена Поптодорова и на външния министър от правителството на Орешарски – Кристиан Вигенин (вж. съответно тук и тук).

Че вината вероятно би трябвало да се поеме от правителството на Сергей Станишев,  която, според много експерти, дори е лична, на тогавашния ни премиер. Разказах му и за сигнала на Едвин Сугарев до главния прокурор Цацаров да бъде започнато разследване, в което да бъде включен и казусът с българските международни паспорти (сигнал останал, както може и да се очаква, без отговор).

Неоспорим факт е, известен и на настоящия ни посланик Тихомир Стойчев***, че след приемането ни в Европейския съюз и след нашите жертви по време на съюзническите мисии в Ирак и Афганистан, наши дипломати, а по-късно и съответните министри и лично премиерът Станишев са били уведомени, че във връзка с временна поправка в американските закони, е възможно да бъде даден безвизов режим за гражданите от България. Поставени са и няколко условия, които са били решими при едни бъдещи преговори. Единственото, от което от американската администрация не са могли да отстъпят е, че българската държава трябва да започне да издава биометрични паспорти на гражданите си. А защо не бяха издадени такива паспорти, може да научите най-добре от сигнала на Едвин Сугарев до прокуратурата. В писмото, изпратено и до медиите, Сугарев – някогашен политик от СДС, депутат и дипломат, предявява искането, въз основа на действия и бездействия на Сергей Дмитриевич Станишев, които са накърнили националните интереси и са ощетили българските данъкоплатци с огромни суми, измерващи се с милиарди левове.

„Не става дума за изключения и случайни прецеденти. Става дума и за корупционни практики, в които прозират интересите на членове и приближени до неговата партия лица, за външнополитически интереси на трети страни, които не съвпадат с българските, а също и за корупционни практики, свързани с интерес на негови близки“ – пише Едвин Сугарев (вж. ТУК).

След разказа ми, за мое удивление, интелигетният младеж ми отговори:

“Но все пак това е минало, минали са 5-10 години, защо да се връщаме назад? Нека да гледаме напред!”

В този момент осъзнах, че:

– почти всички ние, българите, все гледаме напред в бъдещето;
– една малка част от нас се интересуват само от днес и тази част е във властта;
– само единици се интересуват от истината за миналото, но техният глас не се чува.

Единственото, което попитах за последно младежа бе – не смята ли, че ако на нито един министър или длъжностно лице не му се търси отговорност за провинения и пропуснати ползи, пък макар от тях да са изминали години, то каква гаранция ще имаме, че днешните министри и длъжностните лица ще се стараят максимално за народа си?

Този български младеж от Чикаго е показателна извадка от целокупния ни народ, който е чудесен. Народ от най-жалостиви, най-благородни, най-щедри личности. Народ, който, загледан в светлото бъдеще, лесно прощава на всички онези, които го доведоха до днешното положение. Прощава дори на онези, заради които е заминал да се скита по света, оставяйки най-милото – близките и Родината си.

Ето защо до днес няма, а и в бъдеще няма да има наказани и осъдени управници – нито за многомилиардния натрупан дълг от НР България, нито за разхитените десетките милиарди от приваризацията, нито за 4-те милиарда на КТБ, нито за 2-та милиарда от непоспроеното „Белене“, нито за милионите незаконно присвоявани ежедневно.

Българският народ не иска да чуе за миналото – не иска да чуе дори за вчерашния ден. Той бърза напред.   Обича да живее като във филмите и реалити шоутата. И с надежда в бъдещето всеки ден търка лотарийни талончета. Търка талончета и участва в игрите на “Националната лотария”, която всъщност е частната лотария на Божков. И която се продава на всеки ъгъл в “Лафките” на Пеевски.

Ето защо никога, докато сами не си отдидат по естествен път, няма да се освободим от бившите служители на Държавна сигурност, които само във Външно министерство са над 55, все на ръководни длъжности (вж. тук).

Ето защо съвсем малко са тези, които ще подпишат петицията, в която се настоява бившите агенти на ДС да бъдат освободени от държавни длъжности (вж. тук).

Българският народ е благороден и лесно прощава. Държавната администрация работи, за да обслужва властимащите, а медиите им осигуряват информационен комфорт.

Ето защо вероятно отникъде няма да научите нищо друго, освен за радоста на хората, които се срещаха с президента. Нека да приемем, че те са били 990 души за двата дни, но все пак имаше и едни останали 99000, които не дойдоха да го видят. Вие ще видите по телевизора как той е бил посрещнат с хляб, сол и мед, но няма да чуете незадените въпроси на всички онези недошли 99 хиляди.

Продължавайки да не търсим вина от виновните, продължавайки гледането на лъскавите телевизии (и забравяйки, че все пак има честни журналисти, но те са извън тях и без заплати), примирявайки се с административния произвол, всички ние даваме възможност на сегашните властимащи да живеят в паралелна реалност, недосегаеми от нашите проблеми.

.

Петър Стаматов

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

* Всъщност, зададох и втори въпрос, но го зададох без позволение. Защото предварително многократно бял заявявал в кореспонденция със служители от президентската администрация, че имам въпроси поне за 10 минути. Молих да ми бъдат дадени поне 5 минути, но и за тях не получих разрешение. Това крайно ме развълнува, дори ме изведе от равновесие и си позволих да изкажа негативната част от личната си оценка за посещението на президента – за мен това посещение в Чикаго е само една негова разходка, щом не е заделено достатъчно време той да отговори на въпросите на местните медии, които най-добре знаят желанията на цялата над стохилядна българска общност тук.

** Заслужават ли си усилията да пиша този текст, след като никой не ми плаша за написаното, а утре ме чака дълъг работен ден? Единствената ми надежда е текстът да бъде прочетен от повече хора. И се надявам те да разберат накъсания ми и развълнувания разказ и да го разпространят на свой ред.

*** Посланикът ни в САЩ Тихомир Стойчев и вчера не отрече този факт, който не се знаеше от генералния консул Иван Анчев, както можете да чуете от видеозаписа. А експосланик Елена Поптодорова също е казвала пред изданието ни: “Действително липсата преди няколко години на биометрични данни в българските паспорти в посочен от САЩ момент се оказа неблагоприятен фактор по отношение на възможността от евентуално положително развитие по отпадането на визите тогава.“

15 Comments »

 • Петър Пенчев said:

  Жалка е тази истина, която споделя с болка Петър Стаматов – че и нашите емигранти са чисто и просто една елементарна ‘извадка’ от народонаселението вътре в България, траещо си да го тъпчат разни ми ти управници… избрани от блееееееещото овчедушие.

  Мен ме е срам …

 • Христо Данчев said:

  Жестока истина,нямам думи!

 • Johann said:

  Уважаеми господине,това което написахте за срещата Ви с президента,за въпросите,отговорите и за реакциите на публиката е тъжно,но не е нещо ново. Много от българите които са в Европа,а съм убеден и в САЩ и Канада изпадат в захлас при всяко споменаване на Путин и Русия.Даже наскоро тук във Фейсбок имаше пусната петиция,молба Путин да дойде и да ни спаси от Турция, както и призиви за излизане от НАТО и Европейската общност. Подписите бяха на хора почти всичките живеещи в Европа. Как искате от такива хора да настояват да се търси отговорност за безобразията,престъпленията и безаконието което е сега,а и преди в България.Много от младите хора които не и били родени по времето на соца живеят с представите на техните родители много от които въздишат по „благата „на социализма и живота при бай Тошо. „Да не се връщаме назад,било каквото било“ е удобна мантра на комунистите и техните наследници за да не се търси правосъдие и възмездие за това което са вършили преди 10 Ноември,а също и след него.Всеки народ си заслужава управниците,господине,така че бъдещето на страната България не е много розово,по скоро го виждам като сърп и чук на червен фон.

 • Vantzeti Vassilev said:

  I like and support the opinion of Johann.
  Много емигранти българи и руснаци се захласват и лигите им текат, когато говорят за Путин и политиката му. На някои от тях, при разговори, им дадох съвета: „Връщайте се там, от където сте дошли!“ А статии,като тази на г-н Стаматов трябва да се разпространяват неуморно.

 • Mariana said:

  Няма комунисти и комунизъм в България, отдавна няма. То и преди 10 ноември 1989 г. бяха главно партийци, а не комунисти, та камо ли след това. Но разбира се имаше едно огромно прехвърляне на средства в някакви избрани хора и фамилии от висшия партиен и държавен апарат и от специалните служби на НРБ, които станаха новата буржоазия, или даже не буржоазия, ами олигархия на прехода. А много от най-върлите антикомунисти в България днес и разни експерти на прехода, които учеха българското общество на демокрация, произлизат именно от такива фамилии. Така че нещата винаги са по-сложни, и крадене и безотговорност имаше по време на всички правителства в България, та до днес. А има политически фигури, които смениха не знам колко партии, само и само да са на власт. Президентът, който е сега, не може разбира се да оправи всички бакии на държавата, но понеже той беше избран за такъв именно защото достатъчно много български избиратели и в страната, и зад граница, видяха в него някаква нова, различна политическа фигура, то и неговата отговорност, ще или не ще, е по-голяма. Той може да е прехвърлил примерно с вътрешен указ своите правомощия според Българската конституция да помилва осъдени граждани на вицепрезидента Илияна Йотова, която въобще не е нова политическа фигура, тя отдавна е в политиката (и едва ли щеше да стане вицепрезидент, ако от БСП не я бяха сложили за такъв кандидат, заедно с Радев), но доверието, което му бе гласувано лично на него, няма как да го прехвърли, нито отговорността си пред тези, които са го избрали за президент. Сега обикновените избиратели не могат да стигнат до президента. Те се удрят в стената от бюрокрация, техните сигнали и апели се удрят в тази стена. А корупцията наистина е много голяма, тя е по високите етажи на властта, завлядала е почти напълно съдебната система, и понеже това е вече банална истина, президентът не може да си позволи да не чува онези, които апелират към него, защото нечуването на тези апели няма как да не се върне върху самия него като бумеранг. И не е зле и сътрудниците и чиновниците в президентската администрация да прозрат това.

 • Стоян Хлебаров said:

  Шашнат съм,че такъв простак,като летецът-Президент,ще има наглостта да се изправи със същите простотии,които говори и в България и пред свободните българи от САЩ !?За мен е изненада…не че такъв човек е възможно да бъде избран за Президент-България е страната с „по големите абсурдни възможности“…дори от САЩ ,а това,че един пилот може да бъде толкова ограничен човек и да не може да си даде лична сметка …за какво го бива,и за какво-не го бива!? А му трябва много малко-просто да се погледне в огледалото…Прави да изглежда жалък не само себе си ,но и всички българи по света,където ходи по екскурзии!?

 • Ани said:

  И аз видях тук в Ню Йорк наши сънародници са се прехласват от посещението му. Много хора са се откъснали от България и този човек го представят в медиите като някаква нова фигура, („мъжкар“ – както чух да се изказват за него), която ще е ново начало. Никой ли не се замисля, че въпросният е поставен там от БСП и те одобряват всичките му действия и бездействия. Октоподът така си е пуснал пипалата, че няма фигура на висока длъжност или политик, който са не играе в полза на дългогодишните крадци и грабители на държавата.

 • Павел Петров said:

  Бях там и видях -той е добре прикрит и уж мъжкар, но всъщност си личи, че е мъж не само под чехъла на Десито, но и под други. Срам!

 • Тодор Бойчев said:

  Каква среща между президент и българска общност в Съединените щати? Думата „България“ я чувах от видеото с безразличие. И Президента и аудиторията бяха в една меланхолия. Какво да кажа? Тези общности са изградени в условията на демократичната българска държава след Живков, а държавата на всеки предоставя равни права. Но, как да си упражняваш правата като живееш в чужбината, а не пребиваваш, както е по конституцията:
  „Чл. 25.
  (1) Български гражданин е всеки, на когото поне единият родител е български гражданин или който е роден на територията на Република България, ако не придобива друго гражданство по произход. Българско гражданство може да се придобие и по натурализация.
  (2) Лицата от български произход придобиват българско гражданство по облекчен ред.
  (3) Български гражданин по рождение не може да бъде лишен от българско гражданство.
  (4) (Изм. ­ ДВ, бр. 18 от 2005 г.) Гражданин на Република България не може да бъде предаден на друга държава или на международен съд за целите на наказателно преследване, освен ако това е предвидено в международен договор, ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България.
  (5) Българските граждани, пребиваващи в чужбина, са под закрилата на Република България.
  (6) Условията и редът за придобиване, запазване и загубване на българското гражданство се определят със закон.
  Чл. 26.
  (1) Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция.
  (2) Чужденците, които пребивават в Република България, имат всички права и задължения по тази Конституция с изключение на правата и задълженията, за които Конституцията и законите изискват българско гражданство.“

 • Mariana said:

  Gospodin Stamatov! … Vie v koi svyat jiveete?! … Bulgarskite pasporti otdavna sa s biometrichni danni…- V protiven sbuchai nito edna via za USA ne bi moula da bude izdadena! … Molya Vi, ne smesvaite luja s istina …

 • Mariana said:

  A za momcheto, koeto zadade vuprosa: Pravo e! … Da se pomni istoriyata e edno…Da se raboti za v budeshte da trugnat neshtata e suvsem drugo …Bezvizoviyat rejim za USA shte otpadne, kogato procentut na otkazite e okolo 3 %…Zasega e – 15 %…

 • Peter S said:

  Здравейте Мариана,
  Прочетете още един път текста и линковете в него и ще разберете, че преди сегашните паспорти имаше за кратко едни други напечатени от фирмата „Сименс“. Ама после фирмата се оказа не оная, за която всички си мислехме, а фирма от село Голямо Бучино. И парите похарчени по печатенето излезнаха многократно повече от първоначално обявените. И излезнаха все от нашия джоб. Вие ако сте роднина на СтанишеФ, може и да се радвате, кой ги е прибрал, но не и всички останали. И вероятно те биха поискали да им бъдат върнати ако имахме работеща нормално съдебна система.
  И помислете на вас колко предложения за брак са ви правени от един и същи човек? На мен ако някоя дама ми откаже веднъж на предложението и след време дойде да ме моли да я взема, ще отговоря точно като САЩ на България – седете си в къщи и първо отслабнете, а догодина пак заповядайте, че сега сте с 15% тегло над идеала ми.

 • Mariana said:

  Моля читателката Мариана Вангелова да не се подписва само с малкото си име на латиница, Mariana, защото това създава объркване с една друга Мариана, която съм аз.

 • Mariana Vanguelova Orvis said:

  Dvata komentara ot 27 September 2017 sa moi: Mariana Vanguelova Orvis p.s. Molya da me izvinite, no nachata prekrasna azbuka „Kirilitsa“ ne raboti dobre na computara mi …Probvah vsyakak …Vmesto edna bukva, izliza druga …A za imeto mi: ETO GO OSHTE VEDNUJ: MARIANA VANGUELOVA ORVIS. Gradut, v koito jiveya: Spokane, WA…Ne se bezpokoite poveche, skupa ( druga) Mariana! Nyama da Vi oburkat s men!…Budete zdravi i Bog da vi blagoslovi vsichkite!

 • Mariana Vanguelova Orvis said:

  Gospodin Stamatov, blagodarya Vi za otgovora. I vas molya da me izvinite, no nashata prekrasna azbuka „Kirilitsa“ne raboti na computura mi…Probvah po mnogo nachini, no vmesto edna bukva se poyavyava druga…Za tova izpolzvam transliteraciya…SLAVA BOGU, NE SUM RODNINA NA gospodin STANISHEV! …NIKOGA NE SUM BILA CHLEN NA KOYATO i da e partiya v Bulgaria, a BSP – prosto me otvrashtava…Shte procheta statiyata Vi oshte vednuj. Prostete, ako ne sum ya razbrala dobre…No kakvoto i da stava, vizite shte otpadnat edinstveno, ako otkazite drastichno namaleyat …- Prosto tova e pravov kazus …Dano da gresha … Na vsichki bulgari v Chikagoi i izobshto v USA pojelavam Bog da dari zdrave i shtastie, i ako imate vreme, elate ni na gosti v Spokane…Tuk e prekrasno! …Bulgarite sme samo okolo 30 choveka …S pozdrav: Mariana Vanguelova Orvis

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.