2024-04-25

15 thoughts on “Изводи след посещението на президента Румен Радев в Чикаго

  1. Gospodin Stamatov, blagodarya Vi za otgovora. I vas molya da me izvinite, no nashata prekrasna azbuka „Kirilitsa“ne raboti na computura mi…Probvah po mnogo nachini, no vmesto edna bukva se poyavyava druga…Za tova izpolzvam transliteraciya…SLAVA BOGU, NE SUM RODNINA NA gospodin STANISHEV! …NIKOGA NE SUM BILA CHLEN NA KOYATO i da e partiya v Bulgaria, a BSP – prosto me otvrashtava…Shte procheta statiyata Vi oshte vednuj. Prostete, ako ne sum ya razbrala dobre…No kakvoto i da stava, vizite shte otpadnat edinstveno, ako otkazite drastichno namaleyat …- Prosto tova e pravov kazus …Dano da gresha … Na vsichki bulgari v Chikagoi i izobshto v USA pojelavam Bog da dari zdrave i shtastie, i ako imate vreme, elate ni na gosti v Spokane…Tuk e prekrasno! …Bulgarite sme samo okolo 30 choveka …S pozdrav: Mariana Vanguelova Orvis

  2. Dvata komentara ot 27 September 2017 sa moi: Mariana Vanguelova Orvis p.s. Molya da me izvinite, no nachata prekrasna azbuka „Kirilitsa“ ne raboti dobre na computara mi …Probvah vsyakak …Vmesto edna bukva, izliza druga …A za imeto mi: ETO GO OSHTE VEDNUJ: MARIANA VANGUELOVA ORVIS. Gradut, v koito jiveya: Spokane, WA…Ne se bezpokoite poveche, skupa ( druga) Mariana! Nyama da Vi oburkat s men!…Budete zdravi i Bog da vi blagoslovi vsichkite!

  3. Моля читателката Мариана Вангелова да не се подписва само с малкото си име на латиница, Mariana, защото това създава объркване с една друга Мариана, която съм аз.

  4. Здравейте Мариана,
    Прочетете още един път текста и линковете в него и ще разберете, че преди сегашните паспорти имаше за кратко едни други напечатени от фирмата „Сименс“. Ама после фирмата се оказа не оная, за която всички си мислехме, а фирма от село Голямо Бучино. И парите похарчени по печатенето излезнаха многократно повече от първоначално обявените. И излезнаха все от нашия джоб. Вие ако сте роднина на СтанишеФ, може и да се радвате, кой ги е прибрал, но не и всички останали. И вероятно те биха поискали да им бъдат върнати ако имахме работеща нормално съдебна система.
    И помислете на вас колко предложения за брак са ви правени от един и същи човек? На мен ако някоя дама ми откаже веднъж на предложението и след време дойде да ме моли да я взема, ще отговоря точно като САЩ на България – седете си в къщи и първо отслабнете, а догодина пак заповядайте, че сега сте с 15% тегло над идеала ми.

  5. A za momcheto, koeto zadade vuprosa: Pravo e! … Da se pomni istoriyata e edno…Da se raboti za v budeshte da trugnat neshtata e suvsem drugo …Bezvizoviyat rejim za USA shte otpadne, kogato procentut na otkazite e okolo 3 %…Zasega e – 15 %…

  6. Gospodin Stamatov! … Vie v koi svyat jiveete?! … Bulgarskite pasporti otdavna sa s biometrichni danni…- V protiven sbuchai nito edna via za USA ne bi moula da bude izdadena! … Molya Vi, ne smesvaite luja s istina …

  7. Каква среща между президент и българска общност в Съединените щати? Думата „България“ я чувах от видеото с безразличие. И Президента и аудиторията бяха в една меланхолия. Какво да кажа? Тези общности са изградени в условията на демократичната българска държава след Живков, а държавата на всеки предоставя равни права. Но, как да си упражняваш правата като живееш в чужбината, а не пребиваваш, както е по конституцията:
    „Чл. 25.
    (1) Български гражданин е всеки, на когото поне единият родител е български гражданин или който е роден на територията на Република България, ако не придобива друго гражданство по произход. Българско гражданство може да се придобие и по натурализация.
    (2) Лицата от български произход придобиват българско гражданство по облекчен ред.
    (3) Български гражданин по рождение не може да бъде лишен от българско гражданство.
    (4) (Изм. ­ ДВ, бр. 18 от 2005 г.) Гражданин на Република България не може да бъде предаден на друга държава или на международен съд за целите на наказателно преследване, освен ако това е предвидено в международен договор, ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България.
    (5) Българските граждани, пребиваващи в чужбина, са под закрилата на Република България.
    (6) Условията и редът за придобиване, запазване и загубване на българското гражданство се определят със закон.
    Чл. 26.
    (1) Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция.
    (2) Чужденците, които пребивават в Република България, имат всички права и задължения по тази Конституция с изключение на правата и задълженията, за които Конституцията и законите изискват българско гражданство.“

  8. Бях там и видях -той е добре прикрит и уж мъжкар, но всъщност си личи, че е мъж не само под чехъла на Десито, но и под други. Срам!

  9. И аз видях тук в Ню Йорк наши сънародници са се прехласват от посещението му. Много хора са се откъснали от България и този човек го представят в медиите като някаква нова фигура, („мъжкар“ – както чух да се изказват за него), която ще е ново начало. Никой ли не се замисля, че въпросният е поставен там от БСП и те одобряват всичките му действия и бездействия. Октоподът така си е пуснал пипалата, че няма фигура на висока длъжност или политик, който са не играе в полза на дългогодишните крадци и грабители на държавата.

  10. Шашнат съм,че такъв простак,като летецът-Президент,ще има наглостта да се изправи със същите простотии,които говори и в България и пред свободните българи от САЩ !?За мен е изненада…не че такъв човек е възможно да бъде избран за Президент-България е страната с „по големите абсурдни възможности“…дори от САЩ ,а това,че един пилот може да бъде толкова ограничен човек и да не може да си даде лична сметка …за какво го бива,и за какво-не го бива!? А му трябва много малко-просто да се погледне в огледалото…Прави да изглежда жалък не само себе си ,но и всички българи по света,където ходи по екскурзии!?

  11. Няма комунисти и комунизъм в България, отдавна няма. То и преди 10 ноември 1989 г. бяха главно партийци, а не комунисти, та камо ли след това. Но разбира се имаше едно огромно прехвърляне на средства в някакви избрани хора и фамилии от висшия партиен и държавен апарат и от специалните служби на НРБ, които станаха новата буржоазия, или даже не буржоазия, ами олигархия на прехода. А много от най-върлите антикомунисти в България днес и разни експерти на прехода, които учеха българското общество на демокрация, произлизат именно от такива фамилии. Така че нещата винаги са по-сложни, и крадене и безотговорност имаше по време на всички правителства в България, та до днес. А има политически фигури, които смениха не знам колко партии, само и само да са на власт. Президентът, който е сега, не може разбира се да оправи всички бакии на държавата, но понеже той беше избран за такъв именно защото достатъчно много български избиратели и в страната, и зад граница, видяха в него някаква нова, различна политическа фигура, то и неговата отговорност, ще или не ще, е по-голяма. Той може да е прехвърлил примерно с вътрешен указ своите правомощия според Българската конституция да помилва осъдени граждани на вицепрезидента Илияна Йотова, която въобще не е нова политическа фигура, тя отдавна е в политиката (и едва ли щеше да стане вицепрезидент, ако от БСП не я бяха сложили за такъв кандидат, заедно с Радев), но доверието, което му бе гласувано лично на него, няма как да го прехвърли, нито отговорността си пред тези, които са го избрали за президент. Сега обикновените избиратели не могат да стигнат до президента. Те се удрят в стената от бюрокрация, техните сигнали и апели се удрят в тази стена. А корупцията наистина е много голяма, тя е по високите етажи на властта, завлядала е почти напълно съдебната система, и понеже това е вече банална истина, президентът не може да си позволи да не чува онези, които апелират към него, защото нечуването на тези апели няма как да не се върне върху самия него като бумеранг. И не е зле и сътрудниците и чиновниците в президентската администрация да прозрат това.

  12. I like and support the opinion of Johann.
    Много емигранти българи и руснаци се захласват и лигите им текат, когато говорят за Путин и политиката му. На някои от тях, при разговори, им дадох съвета: „Връщайте се там, от където сте дошли!“ А статии,като тази на г-н Стаматов трябва да се разпространяват неуморно.

  13. Уважаеми господине,това което написахте за срещата Ви с президента,за въпросите,отговорите и за реакциите на публиката е тъжно,но не е нещо ново. Много от българите които са в Европа,а съм убеден и в САЩ и Канада изпадат в захлас при всяко споменаване на Путин и Русия.Даже наскоро тук във Фейсбок имаше пусната петиция,молба Путин да дойде и да ни спаси от Турция, както и призиви за излизане от НАТО и Европейската общност. Подписите бяха на хора почти всичките живеещи в Европа. Как искате от такива хора да настояват да се търси отговорност за безобразията,престъпленията и безаконието което е сега,а и преди в България.Много от младите хора които не и били родени по времето на соца живеят с представите на техните родители много от които въздишат по „благата „на социализма и живота при бай Тошо. „Да не се връщаме назад,било каквото било“ е удобна мантра на комунистите и техните наследници за да не се търси правосъдие и възмездие за това което са вършили преди 10 Ноември,а също и след него.Всеки народ си заслужава управниците,господине,така че бъдещето на страната България не е много розово,по скоро го виждам като сърп и чук на червен фон.

  14. Жестока истина,нямам думи!

  15. Жалка е тази истина, която споделя с болка Петър Стаматов – че и нашите емигранти са чисто и просто една елементарна ‘извадка’ от народонаселението вътре в България, траещо си да го тъпчат разни ми ти управници… избрани от блееееееещото овчедушие.

    Мен ме е срам …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *