Home » Авторски страници, българи зад граница

Румен Радев: За мен е голямо вълнение да видя българския дух тук, в Америка

2017.09.23 Един коментар
Spread the love

ПРЕЗИДЕНТЪТ РУМЕН РАДЕВ, ВЪНШНИЯТ МИНИСТЪР ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА И ДРУГИ ОФИЦИАЛНИ ГОСТИ ПОСЕТИХА БЪЛГАРСКОТО УЧИЛИЩЕ “ДЖОН АТАНАСОВ” В ЧИКАГО, В КОЕТО СЕ СЪСТОЯ ВЪЛНУВАЩО ТЪРЖЕСТВО. ПРЕЗИДЕНТЪТ НАГРАДИ ДИРЕКТОРКАТА НА УЧИЛИЩЕТО БОЯНКА ИВАНОВА С ПОЧЕТЕН ЗНАК. ПО-КЪСНО ИМАШЕ И КРАТКА СРЕЩА НА РУМЕН РАДЕВ С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МЕСТНИТЕ БЪЛГАРСКИ МЕДИИ. НА ТАЗИ СРЕЩА БЕ ЗАДАДЕН И ВЪПРОС, СВЪРЗАН СЪС СЛУЧАЯ “ИВАЙЛО ЗАРТОВ”. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ПРЕЗИДЕНТЪТ НЕ ИЗГЛЕЖДАШЕ ДА Е ЗАПОЗНАТ С ТОЗИ СЛУЧАЙ, ВЪПРЕКИ ВСИЧКИ ПИСМА, ИЗПРАТЕНИ ДО НЕГО С АПЕЛ ДА ИЗПОЛЗВА ПРАВОМОЩИЯТА СИ ЗА ПОМИЛВАНЕ.

Днес българският президент Румен Радев, неговата съпруга Десислава Радева, вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, българският посланик в САЩ Тихомир Стойчев и българският генерален консул в Чикаго Иван Анчев бяха на посещение в Българското училище “Джон Атанасов”.

Срещата започна с приветствие от страна на президента на Oakton Community College – където се помещава БУ “Джон Атанасов” – г-жа Джулия Смит. Г-жа Смит каза, че за нея е голяма чест да посрещне българския президент и другите официални гости в сградата на колежа.

След това ученици от БУ “Джон Атанасов” изпълниха българския и американския национални химни.

Г-жа Боянка Иванова, директор на училище “Джон Атанасов”, привества президента Радев, неговата съпруга, външния министър Захариева, посланик Стойчев, генералния консул Анчев и всички присъстващи с добре дошли в “българската духовна територия на американска земя”.

“Ние, учителите, родителите и членовете на българската общност в Чикаго, а и не само, осъзнаваме, че всяко заминаване от Родината е съпроводено с определено тайно или по-силно намерение за завръщане, подготовкатаза за което започва с образованието на децата ни по роден език – каза г-жа Иванова. – Но и ако решим да останем, пак сме убедени, че националната ни идентичност, това е българският език и българските национални ценности. Това е, което ни държи единни като народ, и ние ще го пазим и разпространяваме. Защото загубата на български език е загуба на български граждани. А загубим ли българските граждани, ще загубим и държавата си.

Америка е изключително толерантна към чуждите езици и традиции, а Oakton College е образец за това. Изказваме искрена благодарност към президента на колежа д-р Смит” – каза още Боянка Иванова.

Последва изпълнение изпълнение на фолклорна формация “Хорце” с ръководител Ирина Гочева.

След вълнуващото българско хоро, изпълнено от децата, Боянка Иванова говори и за издигането на статута на българския език като матуритетен в ЕС, както и за включването на българския език в програмата Seal of Bilteracy (Печат за двуезичност) в щата Илийнос и в други щати.

Г-жа Иванова благодари от името на Асоциацията на българските училища в чужбина на г-н Румен Радев за съпричастността на президентската институция към Петицията на АБУЧ в Европейския парламент за признаването на българския език като матуритетен в страните членки на ЕС.

Тя благодари специално и на г-жа Десислава Радева, за отношението и съпричасността й към включването на българския език в програмата Seal of Bilteracy в щата Ню Йорк. “В нашия щат Илинойс това вече е реалност” – каза Боянка Иванова. И подчерта ролята на българския генерален консул Иван Анчев в това отношение, като пример за обществено-държавното начало в осъществяването на важни инициативи и каузи.

Българският президент Румен Радев каза на тази среща, че за него е огромно вълнение на види тук, в Америка, българския дух, в лицето на прекрасните български деца.

“Ако България днес я има и ще я има и в бъдеще, то е защото българинът винаги, дори и в най-тежки времена, е полагал усилия за българското образование. Знам, че откриването на български училища зад граница не е станало изведнъж и че е коствало много усилия” – каза президентът. Той поздрави г-жа Боянка Иванова за големия успех с включването на българския език в програмата Печат за двуезичност в щата Илинойс.

“Това е наша национална кауза – каза президентът – и ние ще я отстояваме навсякъде, и аз лично, и съпругата ми, и Министерството на външните работи. Надявам се, че ще има успех и в другите щати.”

“България е там, където има българска реч, български дух, традици и обичаи” – подчерта Румен Радев. Той благодари на г-жа Джулия Смит и на американските власти за предоставената възможност на българските деца да изучават своя роден език и култура.

Румен Радев връчи на Боянка Иванова почетен знак на Президента на Р. България, с който тя е отличена за нейната огромна родолюбива дейност.

Знаменосецът на училището Боян Стоянов пое българския национален флаг. Боян каза на президента Радев, че за него е чест и достойнство да поеме българското знаме и ще го пази чисто и неопетнено като зеницата на очите си.

Боянка Иванова подари на президента, от своя страна, рисунка на Мишел Марчева, спечелила втора награда в национален конкурс на ДАБЧ, както и документален филм, създаден от учиниците във връзка с 15-годишнината на училище “Джон Атанасов”.

След това Боянка Иванова покани президента Радев и другите официални гости да разгледат класните стаи и други помещения на училище “Джон Атанасов”.

——————————————————————————————–

По-късно Румен Радев отговори на въпроси на представители на местните български медии. Въпросите бяха свързани с ядрените опити в Северна Корея, с дисерцификацията на доставките на газ за България, с речта на българския президент пред Общото събрание на ООН, с инвестициите в България, с връщането на българите от чужбина в родината, с обявената от президента пред българи в Ню Йорк инициатива за създаването на регистър на българите и българските общности зад граница, със състоянието на българската армия, с информационната война между САЩ и Русия, с други въпроси от българската и международната политика.

“Светът не е това мирно място, което мечтаем да бъде – каза президентът. – В тази ситуация всяка държава трябва да поддържа своята отбранителна способност. България трябва да се отнася с много по-голямо внимание към своята национална сигурност.”

Накрая на краткия брифинг въпроси зададе и основателят на Еврочикаго Петър Стаматов, който отбеляза, че времето, отделено за срещата с представители на местните български медии, е твърде кратко. Единият му въпрос беше свързан с президентските избори и това, че г-н Радев бе избран като кандидат на БСП. “Дали ако БСП беше заложила на друг кандидат, щеше да спечели?” – попита г-н Стаматов. Вторият въпрос беше свързан с Ивайло Зартов, за чийто казус президентът Радев беше сезиран с няколко писма, включително и от неправителствената организация “Обществен съвет за правосъдие”. “Говори ли Ви нещо името на Ивайло Зартов и защо той не бе помилван?” – попита още Петър Стаматов.

.

Posted by Peter Stamatov on Saturday, September 23, 2017

Президентът не отговори конкретно на въпроса за Ивайло Зартов. Той каза първо, че с помилванията се занимава вицепрезидентът Йотова. А след като бе репликиран, че писмата са били изпратени до него, а не до вицепрезидента, защото именно в неговата личност мнозина са видели нова, различна политическа фигура, президентът, а по-късно и съветникът му, коментираха, че няма как да се занимава с помилвания, след като със заповед е прехвърлил правомощието си на вицепрезидента. Както видяха присъстващите, президентът Румен Радев не изглеждаше така името Ивайло Зартов да му говори нещо, въпреки всички писма и сигнали, изпратени до него, включително и апела на НПО “Обществен съвет за правосъдие”.

 

Екип на EuroChicago.com

One Comment »

 • Nik said:

  “Както изглежда, президентът Румен Радев не изглеждаше така името Ивайло Зартов да му говори нещо, въпреки всички писма и сигнали, изпратени до него, включително и апела на НПО „Обществен съвет за правосъдие“.”

  Президентът олицетворява институцията, но отправените към него послания (молби, искания, сигнали, протести и пр.) минават през филтъра на обслужващия го бюрократичен апарат. Не президентът, а конкретни бюрократи в президентската администрация не са позволили “всички писма и сигнали, изпратени до него, включително и апела на НПО „Обществен съвет за правосъдие”, да попаднат на неговото бюро.

  Впрочем, тази порочна система – барикадирана зад софистичното оправдание за прекалената ангажираност на съответния държавен мъж, в случая президентът – сполучливо разкъсва живата връзка на гражданството със съответната държавна институция.

  Ерго, не в държавника, а в системата (политическата, пораждаща бюрократичната) търсете вината.

  P.S. Но, считано от днес, след като до президента Радев е стигнала истината за дългогодишния казус “Ивайло Зартов”, никакви извинения на първия за неглижиране съдбата на втория няма да бъдат оправдавани.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.