Home » Авторски страници

Българската газова асоциация обвини КЕВР в манипулиране цената на природния газ

2017.09.07 Няма коментари
Spread the love

Според Българската газова асоциация /БГА/ Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ манипулира цената на природния газ. БГА обжалва решенията на КЕВР в съда

Българската газова асоциация /БГА/ обвинява КЕВР в манипулативни игри с цената на природния газ. Изводът е направен на базата на анализ на бизнес средата и действащата нормативна уредба. Крайната цена на суровината за потребителите се увеличава необосновано с около 5 процента, коментира председателят на асоциацията Пламен Павлов. За да коригират констатирания проблем, от браншовата организация са направили предложения пред дължавните институции за 10 изменения и допълнения на три основни закона – Закона за енергетиката, ЗУТ И ЗОП.

Поради липса на адекватна реакция и с цел защита на обществения интерес, БГА е завела дело във Върховния административен съд против наредбата на КЕВР, с цел промяна на модела за формирането на крайната цена на газта. Специалистите от асоциацията оспорват включването на компонента „задължения към обществото“ в цената към потребителя. Според тях той е необосновано „пришит“ от енергийния регулатор чрез оспорваната в съда наредба.

Увеличаването на крайната цена на природния газ за потребителите пречи на развитието на газовия сектор в страната, аргументират своята заинтересованост от БГА. Добавката „задължения към общесвото“ е била направена по директива на ЕС през 2014 година, за да вмени на енергийните предприятия определени задължения по сигурността на снабдяването, защита на околната среда и енергийната ефективност. Тези разходи обаче не би трябвало да се прехвърлят в тежест на крайния потребител, както е направено в момента, обясняват манипулацията с цената от ръководството на асоциацията. Те настояват категорично в чл.11 – компонента „задължения към обществото“ да отпадне от наредбата.

Председателят на БГА Пламен Павлов и зам.-председателят Дафинка Янкова. Снимка: БТПП

Българската газова асоциация е неправителествена организация с нестопанска цел, създадена в средата на 2016 г. Нейният основен приоритет е да се прилагат механизмите за постигане на баланс не само вътре в сектора, но и между бизнеса и потребителите. БГА действа съвместно с Национално сдружение на общините и Омбудсмана по законодателната инициатива за ограничаване правомощията на частните съдебни изпълнители, по повод действията им против лицензианти по спорни дела. Настоява се за изменения на нормативната уредба по намаляване на административната тежест и облекчаване на процедурите при изграждане на газификационните мрежи. Асоциацията изисква и бърза либерализация на газовия сектор, въвеждане на входно-изходен тарифен модел и развитие на националния пазар. Според Пламен Павлов, ако законодателят се съгласи с предложенията на Асоциацията, сектор Газификация ще постигне устойчиво развитие и по-лесно ще се адаптира към европейските норми.

 

Сити Аутдор Медиейтърс

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.