Home » Авторски страници, българи зад граница

“Заразните” БГ училища в чужбина или защо един американец казва, че е българин

2017.09.30 Един коментар
Spread the love

В Българското училище “Гергана” в Ню Йорк дори г-н Камара, началник по сигурността на американското училище-домакин, в чиято сграда българските деца учат всяка неделя, казва, че е българин.

Във видеозаписа по-долу, направен от Zenop Pomakian, може да се чуе едно забележително изявление на г-н Камара.

One Comment »

  • В said:

    Господин Камара, който също говори с акцент, е абсолютно прав. Не само, че деца на имигранти, които изучават и се гордеят с културата на родителите си, имат по-малко шанс, като порастат да станат част от бандите на организираната престъпност, но и много повече от това. Деца растящи в сплотени имигрантски групи, изграждат едно чудесно чувство за принадлежност към нещо, по голямо от тях, те растат спокойни, и с вяра в своето бъдеще в САЩ. Многократно съм чувал от децата ми, че те успяват да се учат и развиват успешно именно защото са българчета и американчета. В американското съзнание е дълбоко вкоренена американската мечта – успелият имигрант. Те израстват с тази идея, и често техните собствени деца започват да вярват, че имигрантският статус е нещо, като гаранция за бъдещ успех. Поради тази причина децата на имигранти очакват повече от себе си, и се трудят по упорито над постигането на целите си. Така те затварят пръстена изграден от мит и реалност и осъществяват американската мечта за пореден път. Пиша ви това за да ви предпазя от една родителска грешка. Недейте да възпитавате в децата си “истински американци”. Истинският американец всъщност е успелият имигрант. Възпитавайте в тях уважение и любов и към двете култури – българската и американската. Възпитавайте гордост от двуезичието, двукултурието и принадлежността към две Родини. Не се плашете от двойствеността. Тук в САЩ тя е само от полза. Двойствеността е добра за душите ни. Не се страхувайте от носталгията. Та тя е израз на любов. Аз съм изпитвал и носталгия по Америка също.
    Съветвам ви без опасения да се оставите на течението на живота в САЩ и да не си забранявате на вас и децата ви никакви положителни чувства, били те насочени към Америка или към България. Припомнете си думите на господин Камара – “Аз съм Българин” Отговорете му така “Аз съм Нигериец”, защото ние всички тук в САЩ сме част от една огромна имигрантска общност и в този смисъл имаме не две а хиляди родини!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.