Home » Избрано, политика

Според проф. Иво Христов циганите ще станат “капсул-детонатор” за държавата

2017.07.06 Няма коментари
Spread the love

Untitled1

“Циганите ще станат капсул-детонаторът за взривяването на държавата” – предупреди от парламентарната трибуна депутатът от “БСП за България” Иво Христов, цитиран от “Канал 3”. Той взе думата, възмутен от констатацията в правителствен доклад, че има напредък в областта на интеграцията на циганите у нас. Според социолога с подобни документи само се отчита дейност.

“Съжалявам, дами и господа, не сте на нивото на проблема” – завърши емоционалното си слово проф. Христов. В него той изтъкна, че бъдещето на отношенията между циганите и българите не е в полза на българите, които непрекъснато намаляват и се изселват от страната.

Документът с подписа на Министерския съвет отчита, че през 2016 г. има положителни резултати в областта на образованието с осигуряването на занималня от 1-ви до 7-ми клас и в областта на здравеопазването, понеже се били увеличили медиаторите в ромските махали. Докладът бе представен от вицепремиера Валери Симеонов, който се обяви за национална жилищна стратегия за строителство в гетата, защото общините изнемогват.

Положителните изводи в доклада взривиха опозицията, която отчете, че видими резултати няма от ромската интеграция и че това не е първата стратегия по въпроса от началото на 2000 г. насам.

Според проф. Христов в доклада виждаме „липса на елементарна експертност и елементарна тревога за бъдещето на страната“.

Проф. Иво Христов направи анализ на проблема от неговия генезис насам. Още в началото на изложението си той направи уговорката, че няма да използва термина “роми”, защото специалистите знаели защо. Повечето от ораторите след него на парламентарната трибуна последваха примера му.

“Циганското малцинство е около 1 милион, докато ние тук си играем на стратегии, които са отбиване на номер. В тези гета зреят бомби и тази бомба започва да гърми” – предупреди социологът. Държави и общества се взривяват отвътре именно с наличието на такъв готов взривоопасен материал, продължи той. Бъдещето на отношението между българи и цигани не е в полза на българите, смята той.

Столипиново е най-голямото циганско гено у нас. Гето – център на ислямския фундаментализъм у нас, каза още професорът, който заключи, че въпреки проблемите днес, циганското население е жертва именно на деиндустриализацията на страната след демократичните промени. Проф. Христов припомни, че “лошата социалистическа държава с помощта на моркова и тоягата е успявяла да решава тези проблеми”.

Причината за социалното изключване на циганите е икономическа, констатира соцдепутатът. Той реагира на репликите откъм ГЕРБ, които пробваха да го прекъсват през цялото време, като каза: “Когато аз говоря, цялата зала мълчи”. Тук се намеси председателят на НС Димитър Главчев, за да му направи забележка, при което професорът от левицата отвърна невъзмутимо: “Ами тогава влезте си във функциите”, след което продължи да громи провала на българската държава с интеграцията на циганите през последните десетилетия.

Иво Христов предупреди, че както албанците са били капсул-детонатонаторът за взривяването на бивша Югославия, така и циганското население ще изиграе същата роля у нас.

„Циганското население е жертва на демонтирането на България. Когато имаме проблеми с циганите, имаме проблеми със собственото си общество, със собствената си индустрия, със собствената си държава“, заяви от трибуната проф. Иво Христов. По думите му основният проблем с циганите е свързан с тяхното пълно цивилизационно изключване от цивилизованото българско общество в последните 25-30 години, а всичко друго е следствие – проблемите с образование, здравеопазване, заетост. Според думите му, преди това те са били интегрирани и са имали нормален здравен, образователен и трудов статус. Депутатът от “БСП за България” подчерта, че след това циганите са били изхвърлени от реформиращата се българска икономика и са се появили циганските гета, “анклави на престъпност и анклави, застрашаващи българската национална сигурност, огнища на ислямски фундаментализъм”.

„Кой разреши заселване на огромни цигански маси в градовете безконтролно? Кой разреши създаването на незаконни постройки на територията на тези гета? Кой разреши вкарването на наркотрафик и организирана престъпност точно в тези гета, което се знае и от компетентните органи? Кой разреши на територията на тези гета да се развива фундаменталистка дейност,което се знае и от ДАНС? Да не би циганите?“, попита риторично от парламентарната трибуна проф. Иво Христов.

“Циганското население е жертва на демонтажа на България, това е индикация, че имате проблем със себе си. Те са само донори, жертви. Имате проблем със циганите. Те ще станат капсул-детонатор за взривяването на тази държава, както албанците се превърнаха в капсул-детонатор в Югославия” – завърши изказването си проф. Иво Христов.

Източник: Еpicenter.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.