Home » българи зад граница, Избрано

Новият председател на ДАБЧ: Българските деца в чужбина да се явяват на матури по български език

2017.07.06 Няма коментари
Spread the love
Петър Харалампиев

Петър Харалампиев

Новият председател на Държавна агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев представи пред ресорната комисия идеята си за това децата на българите в чужбина да имат възможност да се явяват на матура по български език, предаде репортер на БГНЕС.

„Наша амбиция е да се опитаме да направим българския език матуритетен първо в ЕС, а и после и в целия свят. Това значи децата ни в чужбина да могат да се явяват на матура по български език, след което тя да бъде призната. Това е много сериозна задача, но с общи усилия бихме могли да постигнем да постигнем сериозни успехи. Пътят няма да е лек, но ще продължим да работим по тази идея”, посочи Харалампиев.

Той посочи, че приоритетите на агенцията в миналото са били насочени към историческите ни общности. „Ще продължим тази традиция да отделяме необходимото време и внимание и да засили, доброто взаимодействие на организациите на българските общности в чужбина. Важен наш приоритет ще бъде и задълбочаване и засилване на работата с организациите в държави, където няма исторически общности, като САЩ, Франция и Великобритания и т.н.”, обясни новият председател на ДАБЧ.

Много важен приоритет, посочи Харалампиев, е засилване на образователните звена на българите по света. В момента имало над 300 училища и още 500-700 частни училища, където учат по 3-4-5 деца. Искаме да развием още по-добре сътрудничеството си с МОН и МВнР, тъй като все повече българи в чужбина искат децата им да учат български, посочи Петър Харалампиев.

От друга страна той коментира, че в последните няколко години има огромно увеличение на желанието на българите от традиционните ни общности за придобиване на българско гражданство. Най-много те били от Македония, Украйна, Сърбия, Молдова и Русия. По отношение на гражданите от Македония, получили българско гражданство, стана ясно, че те пътуват из Европа, но си остават да живеят в Македония. От друга страна една част от хората, получили българско гражданство, оставали в България, за да получат образование, да работят една или две години, след което се пренасочвали към Западна Европа.

„Няма как българско гражданство да се получава с магическа пръчка, трябва да се спазват законите. Да инициираме законодателни промени, които да облекчат процедурата за получаване на българско гражданство от българските общности“, посочи председателят на ДАБЧ.

Той настоя за увеличаване на капацитета на Агенцията за българите в чужбина, която разполага с малко служители, на които се налага да обслужват хиляди хора. „За да има ефективно и бързо обслужване са нужни промени”, категоричен бе Харалампиев.

Той разясни, че ръководената от него агенция също допринася за намаляването на демографската криза. „Българските работодатели ни засипват с молби да ги свързваме с българи зад граница. Успяхме да направим връзка с над 6000 българи, които са включени в туристическия бранш и работят в България. Част от тях ще останат да живеят в България. По този начин вървим и към частично решаване на проблема с демографската криза“, заяви Харалампиев.

Източник: БГНЕС

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.