Home » Избрано

Да спасим свободния интернет – NET NEUTRALITY!

2017.07.13 Няма коментари
Spread the love

Материал на Slivnitsa.com

 4

12 юли 2017 г. е ден, в който десетки или стотици хиляди сайтове (или може би дори милиони), ще се включат в кампанията за спасяването на свободата в интернет. За какво се борят всички тези хора и от какво ги е страх?

Нека дадем един пример:

  • Отваряте сайта https://www.blitz.bg и той се зарежда много бързо.
  • Отваряте сайта http://slivnitsa.com/ и той също се зарежда много бързо.
  • Това е неутрален интернет (net neutrality)!

Сега нека вземем друг пример, ако бъдат отменени правилата за неутрален интернет:

  • Отваряте сайта https://www.blitz.bg и той се зарежда много бързо. (Те са голяма медийна агенция и са платили за „бърза“ скорост…)
  • Отваряте сайта http://slivnitsa.com/ и той се зарежда 2-4-6-7 секунди… зарежда се много бавно. (Не сме платили и съответно за нас няма „бърза скорост“, дори напротив – съвсем нарочно зареждането на сайта бива забавяно, въпреки че вие сте платили за бърз интернет!)
  • Това може и ще се случи, ако бъдат отменени правилата за неутрален интернет (net neutrality rules)!

Net neutrality е принцип, при който доставчиците на Интернет обработват всички заявки безпристрастно, независимо от това кой е източника и каква платформа използва. През 2015 г. в САЩ много компании и групи, заедно с 3.7 милиона коментиращи, спечелиха силни правила за интернет неутралност (net neutrality) от US Federal Communication Commission (FCC). Правилата забраняват на Интернет доставчиците да блокират, намаляват скоростта или да извършват „платено приотизиране“ – „бързи линии“ за определени сайтове (които са платили) и „бавни линии“ – за всички останали.

Вие вече сте платили за своят интернет план и очаквате най-бързата възможна скорост. Не е редно сайтовете да бъдат „рекетирани“ законно! Това би било отнемане на свободата – свободата да се изразяваме равноправно.

Инициативата не е от скоро, така че можете да видите коментарите на Димитър Ганчев от Българското интернет общество в ефира на Bulgaria On Air и коментарите на Богомил Шопов от 2009 година. В Европа отношението към момента е „ЗА“ неутрален интернет, което е радващо.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.