Home » Авторски страници

Борбата с тютюнопушенето – приходи и политическо лицемерие

2017.07.15 Няма коментари
Spread the love

В БЪЛГАРИЯ: Horror от цигарените кутии, из публикация на Webcafe.bg

От извeстно време насам щандовете за продажба на цигари са се превърнали в изложение на изображения с медицинска патология. Въпреки че, онова, които се печата върху цигарените кутии е одобрено от Министерство на здравеопазването, със сигурност снимките са режисирани от някой с опит във филмите на ужасите.

Картинките са отблъскващи, но шарени, и дечицата упорито искат от родителите си да им покажат какво точно има там. Така се запознават отрано с философските въпроси на живота и смъртта. Със сигурност бихте забранили на детето си да гледа филми, в които има такива сцени – задушени бебета, храчещи кръв жени, умиращ в страшни мъки старец.

Аз съм възрастен човек, и съм наясно с вредите и опасностите от пушенето. Горещ привърженик съм на забраната за пушене по кръчми и обществени места. Но съм направил (засега) съзнателен избор да пуша, и нямам нужда от графични напомняния за мъчителната смърт, която ме дебне.

Тези снимчици са проява на чист садизъм и на дискриминация, която минава всякакви естетически и морални граници.

Алкохолът също убива, много по-директно и бързо от цигарите. Променя до неузнаваемост поведението на човек, и го прави опасен за себе си и за околните. Ако се мери с еднаква мярка, живописни картинки трябва да има и върху бутилките. Евтините храни, тъпкани с химия – консерванти, оцветители, хидрогенирани мазнини и т.н. също убиват – инфаркти, атеросклерози, високо кръвно, диабет. Къде са им картинките?

Снимки: OFFNews

Снимки: OFFNews

ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ: Къде са доказателствата, че тежките заболявания спадат? – коментар на Радост Даскалова

Десет години от налагането на забраната върху тютюнопушенето във Великобритания. Вестниците са пълни с бравурни статии – та как почти два милиона са отказали цигарите, та какви закони и забрани са произлезли от забраната, та втора и трета ръка пушене, та пасивно пушене…

Направих си труда да изчета почти всички статии по темата – само комсомолски рапорти как са намалели пушачите. Нито дума какво е постигнато в здравна посока, нито дума за целта на упражнението – за какво беше всичко това? Къде са им отчетите, статистиките за намалели заболявания? Има ли вече доказателства, че тежките заболявания спадат?

Мълчат като пукали и се тупат в гърдите с успехи къде и какво били забранили, и само с половин уста намекват, че сърдечно-съдовите заболявания са спаднали с десетина процента.

Дрън-дрън, че пляс цялата работа.

Яжте, пийте, пушете, правете секс и си живейте живота – така или иначе всички сме смъртни и ще умрем.

 

ЦИГАРИ И АКЦИЗИ

Според анализ на Industry Watch, направен преди четири години, когато крайната цена на цигарите в България е била доста по-ниска, Данък добавена стойност (ДДС) и акцизите са съставлявали почти 80% от крайната цена на тютюневите изделия. Според данните, изнесени тогава и отразени в публикация на Investor.bg, пазарът на тютюневи изделия е от изключителна важност – през 2012 г. и прогнозно за 2013 г. акцизите допринасят за около 18% от данъчните и 14% от общите приходи в държавния бюджет. Акцизите върху цигарите са съставлявали 44% от всички приходи от акцизи. Прогнозите тогава са били, че акцизите върху цигарите трябва да донесат около 6,1% от общите приходи в бюджета за 2013 г. или около 2,3% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

00

Какви са приходите от акцизи към есента на 2016 г.?

Приходите от акциз на цигарите са със 197,5 млн. лв. са били повече от тези от първите 9 месеца на 2015 г. За 9-те месеца на 2016 г. в държавния бюджет на Р. България са постъпили 1,686 млрд. лв. приходи от тези акцизи. Увеличението се дължало и на увеличеното потребление, и на увеличението на акцизната ставка. Това гласи информация, изнесена от зам.-министъра на финансите Кирил Ананиев и публикувана във в. “Труд”.

Крайната цена на цигарите в България, впрочем, продължава да поскъпва. А приходите от акцизи в бюджета, както обаче и сърдечно-съдовите, белодробните, раковите и др. заболявания, растат. Въпреки зловещите картинки по цигарените кутии, и надписите, които са облепени вече и отстрани на тях, така че пушачите вече не могат да виждат колко катран, колко никотин и пр. съдържат цигарите, които си купуват.

Вече не 80 % като преди години, а още по-голям процент от крайната цена на тютюневите изделия, се съставя от ДДС и акцизите, понеже акцизите през последните години бяха вдигани неведнъж. А за това, че високите акцизи, оттам и високата крайна цена на цигарите и др. тютюневи издения, накараха мнозина пушачи в България, които просто са бедни, да си набяват и да пушат какви ли не некачествени цигари и тютюни (внесени или произведени незаконно, въпреки всичката гръмка борба с контрабандата, която всъщност се стимулира от увеличения акциз), никой даже и не говори. Що се отнася до богатите пушачи, някои от които са и законотворци, те могат спокойно да си пушат в своите кабинети в сградата на Народното събрание, което и правят. Но от трибуната на парламента не биха посмели никога да кажат, че в най-бедната страна член на ЕС крайната цена на цигарите е несъразмерна и въобще не води до намаляване на вредата от тютюнопушеното, а напротив, води до повече поражения. Както и до това, че тази висока цена е стимул за повече контрабанда.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.