Home » Авторски страници

Формално ще председателстваме ЕС

2017.07.15 Няма коментари
Spread the love

Коментар на Григор Лилов

Илюстрация: BilderBox

Илюстрация: BilderBox

„Във всяка служебна йерархия всеки служител се стреми да се издигне до своето ниво на некомпетентност“.
Това е прочутият принцип на Лоурънс Питър.

България като член на Европейския съюз също стигна до своето равнище на некомпетентност. Като ротационен председател.

———————

На 1 юли в коментар за НДК и шефът му Боршош посочих, че Брюксел ни няма доверие, че ще осъществим ефективно председателство на ЕС и организацията му.

Защо? Защото по времето на ръководството на Евросъюза (шест месеца) от планирани над 2000 прояви на ЕС и ЕК, над 1500 от тях ще се проведат извън България, вместо в София.

———————

Тези дни тази информация вече е потвърдена, макар и косвено, от официални правителствени документи. Става дума за обявяването на няколко обществени поръчки – за нощувки и за транспорт.

Едната е за нощувки в хотели за членове на делегации на събитие клас А – равнище министри, отговорни фигури от същия ранг на ЕС и ЕК, и по-нагоре (ние плащаме за това). Стойността е 515 000 лева с ДДС за 1808 нощувки. Те са предимно през януари-февруари и април. Обикновено се резервират по две нощувки на човек.

Т. е. при преизчисление става дума за около 900 лица. Но понеже България поема разходите на ръководителя и още един от делегацията, всъщност лицата са наполовина по-малко – около 450.

Практиката сочи, че на такива събития присъстват до 150 лица от този ранг.

Следователно у нас, в България, по време на председателството ни ще се проведат най-много 3-4 такива срещи на такова равнище – “А”. (ДПС твърди за само една). Останалите над стотина ще бъдат в Брюксел, Люксембург, Страсбург.
Подобен статистически анализ чрез обществените поръчки може да се приложи и към другите прояви.

Б.а.: Бъдете сигурни, че тази скрита оценка на ЕС за ефективност и организация в България е партийно безцветна. Най-малкото, защото за да се стигне до нея, стартът за обсъждане на такова решение е бил поставен поне преди три години и решен най-късно миналата.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.