Home » Авторски страници

В Трън все пак ще има референдум. Той ще е на 11 юни

2017.06.09 Няма коментари
Spread the love

т

На 11 юни 2017 г. ще се проведе първият местен референдум в община Трън. Жителите на общината ще отговарят на въпроса: “Против ли сте община Трън, чрез общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и преработка на метални полезни изкопаеми?”. Този референдум бе насрочен след доста усилия неговото провеждане да бъде предовратено.

Местният референдум в Трън трябваше да се проведе на 26 март т.г., заедно с парламентарните избори. И първоначално въпросът в него бе формулиран по друг начин: “Съгласни ли сте община Трън да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?”. Заповед на областния управител на Перник Васил Михайлов спря, обаче, провеждането на допитването заедно с изборите. Мотивът беше, че книжата за него не са били утвърдени от общинския съвет на едно заседание заедно с решението за провеждането му.

Право да гласуват на референдума в Трън имат всички жители на Община Трън, които са български граждани, навършили 18-годишна възраст, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода и имат адресна регистрация на територията на общината, направена преди 21 октомври 2016 г.

2017.06.09 - Митинг концерт Да! За чиста трънска природа

Днес от 14:00 часа местно време на площада в град Трън се проведе митинг концерт под надслов  “Да! За чиста трънска природа!”. Той се организира във връзка с приключването на разяснителната кампания за референдума.

https://www.facebook.com/events/1146047765500080/?active_tab=about

трън

Повече информация, свързана с предстоящия тази неделя референдум в община Трън, може да се намери в специални местни издания, посветени на него.

Референдум – брой 1 – 26.03.2017 г. – Vestnik_referendum_Trun_broi_1

Референдум – брой 1 – 26.03.2017 г. – Vestnik_referendum_Trun_broi_2

Както и в сайта на Инициативният комитет за разясняване на ефекта от последиците от евентуалното реализиране на намерението за добив на подземни богатства на територията на община Трън: http://bulgaria-za.trun.bg/

Из материал, публикуван в този сайт, който се отнася за мина “Злата”. Тази мина е била закрита с постановление на Министерски съвет през 1994 г., което е за потапно прекратяване на дейността и ликвидиране на последствията от добива и преработката на уранова суровина.

“Пазени в държавна тайна с гриф „СТРОГО СЕКРЕТНО“ са последните десет години от живота на мина „Злата“ в община Трън. Мината започва своята дейност още в началото на 30-те години на миналия век. Находището се смята за перспективно с очакван добив от 20-30 гр. злато във всеки тон руда. Очакванията се оправдават и първото българско златно кюлче е произведено именно там. Следват няколко десетилетия на експлоатация.

В средата на 70-те години добивът постепенно става нерентабилен, находището е изчерпало първоначалния си златен блясък. Търсят се алтернативи и през 80-те години започват проучвания за наличие на уран. Работна група, наречена „Краищиди“, извършва подробни проучвания, описани в няколко доклада, които днес се намират в Националния геофонд към Министерство на енергетиката. Допреди няколко години те са засекретени с цялото досие на мината, но днес са достъпни и за граждани.

Заключенията в доклада са безспорни: „Тези гама аномалии и минерализации трасират явно перспективни в ураново отношение структури, което се потвърждава от предишните topsecret изследвания, сондажи и минни работи в района.“. „В пределите на „Главна жила“ се наблюдават 8 уранови тела на дълбочина 120 до 150 м“. През 1992 г. още един нов доклад потвърждава направените заключения: „Значими в рудоносно (златно, полиметално и ураново) отношение са тектонските възли на пресичане на основни нарушения (у-к ‘Ерул‘‘)“. Мината отваря отново. В продължение на няколко години оттам се изнася руда в неизвестна за работниците посока.

Последният ръководител на мината Виктор Шишков си спомня: „При прокопаването на една от галериите попаднахме на силно радиоактивен елемент. Веднага след това галерията беше запечатана и закрихме щолня 62. Орудяването е в предимно кварцови и гранитни скали, които са много твърди и при добива и преработката им се отделя доста прах. Този прах е много опасен, веднъж попадне ли в човешкия организъм, не може да се изхвърли и води до заболявания. Голям процент от работниците в мината заболяват и умират млади. Заболяват и много от работниците, заети във флоатационната фабрика.”

Почернени са семейства от селата Ерул, Глоговица, Велиново… Диагнозата дежурно е „силикоза“…”

 

Фейсбук страница за Трън и Трънско:

https://www.facebook.com/groups/112019519945/

 

Сергей Иванов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.