Home » Авторски страници

Търновската премиера на “Часовниковата кула”

2017.06.09 Няма коментари
Spread the love

БЪЛГАРСКИ ЕМИГРАНТ В САЩ И АВТОР НА РАЗКАЗИ УВАЖИ ПРЕДСТАВЯНЕТО НА КНИГАТА В РОДНОТО МУ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

18985505_1357771907611197_664160770_n-1

На 8 юни т.г. в арт клуб “ТАМ” в старопрестолния град се състоя представяне на литературния сборник “ЧАСОВНИКОВАТА КУЛА”. Книгата, която съдържа разкази и стихотворения на 70 български автори от страната и света, е втора поред, подговена за издаване от нашия редакционен екип. Нейната софийска премиера беше на 1 май. Първата ни книга, “Черга пъстроцветна”, излезе през пролетта на миналата година. И двете книги вече са част от фондовете не само на някои библиотеки в България, а и част от Българската колекция на Конгресната библиотека на САЩ.

Симеон Коев

Симеон Коев

Представянето на “Часовниковата кула” във Велико Търново бе организирано от един от авторите в сборника, СИМЕОН КОЕВ. В събитието участваха, освен Симеон, който живее в Търново, и ПЕТЪР ПАЦЕВ, който също живее в старопрестолния град.

Петър Пацев

Петър Пацев

Както и ТАНЯ МЕЗЕВА и ДОЧКА ВАСИЛЕВА, които дойдоха от Горна Оряховица специално за събитието.

Таня Мезева

Таня Мезева

Всички автори, чийто творби са част от “Часовниковата кула”, излязоха един след друг пред събралите се на това представяне, казаха няколко думи за себе си, за това как е започнал техният творчески път, прочетоха или пък рецитираха свои произведения.

Дочка Василева

Дочка Василева

В събитието участваха и други автори, макар и техни творби да не са част от представяната книга. Като емигрантът ВАСИЛ БОРИСЛАВОВ, който е живял в Чикаго, а сега живее във Финикс, Аризона; МАРИН ЦАНКОВ от Велико Търново и МАРИН МАРИНОВ от Севлиево. Творби на тези автори могат да се видят в сайта “Откровения”, където Маринов пише под псевдонима Мунчо.

Марин Маринов

Марин Маринов

Васил Бориславов е роден и израснал в Търново, и се намираше по време на събитието в родния си град. Той разказа по време на представянето на “Часовниковата кула” за това как е изпратил разказа “ПЕСЕНТА НА ЧАСОВНИКА”, с който е свързано името на сборника, на свои познати и този разказ на КРАСИМИР БАЧКОВ е бил харесан и разпространен от много хора.

Васил Бориславов

Васил Бориславов

Бориславов, впрочем, написва преди години един разказ по действителен случай, “В НОЩТА НА РАЗДЯЛАТА”, за който през 2010 г. вестник “24 часа” пише, че той е разплакал цяло Чикаго.

Васко обича да пише разкази и, по думите на неговия приятел Симеон Коев, има написани няколко такива за чикагските български вестници по времето, когато е живял тук. Васил е автор и на очерк за надбягвания с кучета в Аляска, за който после е взел награда. Връща се в България всяка година около 2 юни.

19021969_1357771994277855_702947360_n-1

В представянето на “ЧАСОВНИКОВАТА КУЛА” в Търново участва, макар и дистанционно, чрез връзка по Скайп, и редакторът на книгата Мариана Христова.

Благодарим на организатора за представянето на книгата в старопрестолния град и на всички автори и участници в него. А за тези читатели, до които “Часовниковата кула” не може да стигне като книжно тяло, напомняме, че нейното съдържание, както и съдържанието на други книги, може да се отвори и прочете свободно в нашата книжарница.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.