Home » Авторски страници, българи зад граница

КИЦ “Босилеград”: Злоупотреба с кандидат-студентската кампания

2017.06.09 Няма коментари
Spread the love

33

След бойкота на посещението на българският вицепрезидент г-жа Илияна Йотова от страна на кмета и председател на БНМ Владимир Захариев, скандалите с арестуването на паметната плоча на невинните жертви от Босилеградският погром и провалите с обучението на майчин български език, управляващите в Босилеград продължиха да злоупотребяват с кандидат-студентската кампания по Постановление № 103, за собствени политически цели.

На 7 юни т.г. е проведена среща с кандидат-студентите от Босилеград и вътрешността на Сърбия, на която им е обещано, че ще бъдат „записани“ на българските университети като са им дадени технически обяснения какви документи са им нужни, но без никакви подготовки по Български език и литература и Българска история за кандидат-студентските изпити.

Не им е обяснено, че шансът да получат безплатно европейско образование се дължи не на управляващите в Босилеград, а на държавната политика на Р. България към българите в чужбина, за което е необходимо добре да знаят български език и да имат ясно изразено българско национално самосъзнание.

По този начин кметът и председател на Националния съвет на БНМ Владимир Захариев злоупотребява служебното си положение, като задължава кандидат-студентите и техните семейства и близки да го подкрепят на изборите, въпреки доказаната му неспособност да се справи с управлението на общината и на Националният съвет на БНМ.

Тази практика се наложи след като, не без съдействието на определени чиновници от Министерството на образованието на Р. България, бе провалена една успешна практика за кандидатстване по Постановление № 103, в която КИЦ „Босилеград“ залагаше на правилното национално възпитание и образование, правилната професионална ориентация и организираше подготвителни кандидат-студентски курсове от по 100 часа по Български език и литература и История на България.

Длъжностите на кметската институция са ясно регламентирани със Закона за държавно управление и местно самоуправление, а на Националният съвет на БНМ – със Закона за националните съвети на националните малцинства. В тях няма никакво законно основание нито кметската институция, нито Националните съвети да се занимават със „записване“ на сръбски граждани от български произход на чуждестранни университети.

Отнемането на утвърдените дейности на КИЦ „Босилеград“ е опит да се отнеме и контролира българската културно-просветна дейност, като се замести с една корупционна практика, в полза на пропагандно-политическата дейност на управляващите в Босилеград.

КИЦ „Босилеград“ изразява възмущението си, че и покрай скандалните антибългарски прояви на кмета и председател на Националния съвет на БНМ Владимир Захариев в Босилеград, определени български държавни институции продължават да толерират неговата двойнствена политика и дори да му съдействат в нейното провеждане.

 

КИЦ „Босилеград“
Иван Николов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.